Рефлексије

Андреј Зорин: Посебан пут Русије

У емисије РЕФЛЕКСИЈЕ, у четвртак, 24. и петак, 25. маја, можете пратити текст руског историчара Андреја Зорина „Посебан пут Русије”.

Зоринов текст је објављен 2018. године у зборнику радова Посебан пут": од идеологије ка методу који је посвећен истраживању историје и савремене употребе концепта „посебног пута" (Sonderweg) у различитим националним контекстима. Компаративним методом аутори зборника су указали на генезу и комплексну историју ове синтагме која је у основи тезе о посебности и јединствености историјског развоја бројних земаља међу којима су примери Немачке и Русије свакако најзначајнији. Концентрисан на „случај Русије", Андреј Зорин је детаљно реконструисао историју ове идеје од њеног преузимања из немачког романтичарског национализма у споровима руских „западњака" и „словенофила", преко њене рецепције у руској демократској и марксистичкој мисли, све до њене изненадне обнове у пост-комунистичкој епохи. Анализујући дискурс „историјске посебности" Русије, аутор је идентификовао веру у могућност „трансформацијског пробоја" као кључни и заједнички елемент идеолошки различитих позиција у руској интелектуалној и политичкој традицији.

Андреј Зорин је аутор више веома запажених књига и радова посвећених историји руске књижевности и друштвене мисли, од којих посебно издвајамо књиге: Хранећи двоглавог орла: књижевност и државна идеологија у Русији последње трећине XVIII - прве половине XIX века и Појава хероја: из историје руске емоционалне културе.

Текст је превео Милан Суботић.
Уредница Оливера Нушић.

 



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво