Хроника Трећег програма

Можете пратити осврт Срђана Вучинића на збирку прича Дејана Симоновића „Растројства” коју је недавно објавила Књижевна радионица „Рашић” из Београда.

Опредељење за хумористички и сатирични приступ стварности и животу доследан је поступак Дејана Симоновића којим се књига Растројства природно наставља на његове претходне романе, попут Беспосличара (2015), Приказе (2011), Заклона (2010). У збирци прича Растројства окупљени су ликови са маргине живота, рођени губитници који су вечито подређени животним околностима и моћнијим људима, било да је реч о бескућницима, подјармљеним службеницима, угњетеним супружницима, било да су у питању особе манијакално опседнуте ситницама и детаљима или, пак, месијанским идејама. Коментаришући приче: „Самозванац", „Поправљамо кишобране", „Порука", „На своју руку", „Одлука", „Квиз", „Справа за мучење", „Излет" и „Отисак", Срђан Вучинић закључује: „Симоновићеви губитници несумњиво евоцирају сећање на јунаке руских класика 19. века, и многи од тих сувишних људи током читања Растројства као да дефилују позадином приповедачке позорнице: од арабески и гротески Гогољевих чиновника, преко титуларних саветника Достојевског који се сладострасно опијају властитим поразом, па све до ликова Чехова из кратких прича и хуморески, ефектно редукованих на исклизнућа карикатуре и крокија... На другом полу Симоновићеве књиге налази се она нушићевска хумористичка традиција у нашој књижевности, исмевање нарави, њихових мана, наказности и скучености које обликују доминантну атмосферу и систем вредности у једном друштву".

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво