Уметност интерпретације

Трио Вандерер изводи дела Франца Шуберта.

Овај француски клавирски трио, дубоко је везан за опус Франца Шуберта. То креће од самог имена у које је уткано име композиције овог бечког аутора, што је уједно и омаж немачком романтизму и топосу усамљеног „луталице" који се често појављује у музичким остварењима овог правца. Чланови овог ансамбла виолиниста Жан-Марк Филипс-Варжабедиан и виолончелиста Рафаел Пиду су професори на Париском конзерваторијуму, док је пијаниста Венсан Кок предавач на катедри за камерну музику на Високој школи за музику у Лозани. Ови музичари су 2015. године постали Витезови реда Уметности и књижевности Француске републике.

Критичари овај француски камерни трио описују као ансамбл који негује техничку компетенцију, уз изузетно проживљено тумачење спојено са готово телепатским разумевањем музичара међусобно. Сва тројица музичара - виолиниста Жан-Марк Филипс-Варжабедиан, виолончелиста Рафаел Пиду и пијаниста Венсан Кок - завршили су Париски конзерваторијум, да би се годину дана усавршавали на Школи за музику у Блумингтону, као и на њујоршком Џулијарду. У то доба похађали су мајсторске курсеве Жан-Клода Пенетјеа, Менахема Преслера из Бозар трија, као чланова Амадеус квартета. Победили су на такмичењу Удружења немачких радио станица у Минхену 1988. године, да би 1990. освојили награду Фишоф такмичења за камерну музику у Сједињеним Америчким Државама.

Трио Вандерер је добитник вишеструких призања за своје дискографске радове. У том смислу треба истаћи да је Њујорк Тајмс прогласио извођење Менделсонових трија „новим референтним" снимком, а њихове интерпретације Шубертовог „Пастрмка" квинтета стављене су на Форбсову листу најквалитетније музичке библиотеке.

У емисији ћете чути овај познати Шубертов квинтет који уз чланове Вандерер трија изводе и Кристоф Гоге, виола и Стефан Ложеро, контрабас. Овај снимак показује све карактеристике сјајног Вандерер ансамбла - енергичност, праву меру сентименталност и интиутивну музикалност која не тежи савршенству, већ емотивном дејству и давању животности самој музици.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво