Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У циклусу ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ, који емитујемо уторком, можете слушати текст Александра Милосављевића написан поводом отварања 26. Стеријиног позорја које се одржава од 26. маја до 3. јуна у Ново Саду.

Овогодишњи процес одабира представа обележила је дискусија о концепцији самог фестивала, а тако је било још од времена када је основан под називом Стеријино позорје, када су поводом 150-годишњице рођења и стоте године од смрти Јована Стерије Поповића извођени само његови комади. Расправе о пропозицијама за избор представа карактерисале су Стеријино позорје и док је носило назив Југословенске позоришне игре, као што је то случај и данас када му је враћено старо име. Било како било, по речима Александра Милосављевића: „Позорје ће обележити свој 62. рођендан свођењем селекције на домаћу драму, а одговорност за начињени избор свесно је на себе преузео директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић".

Под фестивалским насловом „Породични и други демони", публици и жирију у такмичарском делу програма биће понуђени: Нушићева Ожалошћена породица (режија Игор Вук Торбица, копродукција Прешерновог гледалишча Крањ и Словенског људског гледалишча Цеље), Ружа, увела (текст Јелена Мијовић, режија Милан Нешковић, продукција Позоришта „Бора Станковић" из Врања), На Дрини ћуприја (по мотивима дела Иве Андрића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, Српског народног позоришта из Новог Сада), Електра (Данила Киша у режији Иве Милошевић, београдског Народног позоришта), Хипноза једне љубави (текст и режија Душан Ковачевић, продукција Звездара театра из Београда), Моје дете (Стојана Срдића у адаптацији и режији Ане Ђорђевић, Београдског драмског позоришта), Ново доба (Вука Бошковића у режији Дина Мустафића, Битеф театра из Београда и АртХуба из Сарајева); Деца радости (Милене Марковић у режији Снежане Тришић, београдског Атељеа 212) и Маестра (Миливоја Млађеновића у режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта Сомбор).

У селекцији „Кругови", која ове године неће имати такмичарски карактер, нашле су се представе: Три зиме (Тене Штивичић у режији Ивице Буљана, Хрватског народног казалишта Загреб), Синови умиру први (Мате Матишића у режији Марка Мисирача, Народног позоришта Републике Српске Бања Лука), Теферич (Дервиша Сушића у режији Алеша Курта, Камерни театар 55 Сарајево), За шта бисте дали свој живот? (ауторски пројекат Хариса Пашовића, у копродукцији East West Центра Сарајево, Новосадског позоришта/Újvidéki Színház-а, Позоришта „Промена" из Новог Сада и Босанског народног позоришта Зеница) и Егзит (ауторски пројекат Арпада Шилинга, у копродукцији Мађарског државног позоришта „Чики Гергељи" из Темишвара, Позоришта класике „Иоан Славици" из Арада и Народног позоришта Сомбор). 

„Ако у обзир узмемо да ће у периоду трајања Фестивала бити одржано и Позорје младих на којем ће се преставити студенти позоришних факултета и академија, а да ће фестивалски програм бити обогаћен низом пратећих манифестација, јасно видимо да овогодишње Стеријино позорје, упркос беспарици, подразумева густ и садржајан програм", закључује Александар Милосављевић.

Уредница циклуса Тања Мијовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво