Читај ми!

Берлусконијеви наследници одређују судбину његове углавном безвредне уметничке колекције

Наследници Силвија Берлусконија добили су милијарде од његовог царства, али сада су суочени са дилемом: шта да раде са његовом огромном колекцијом углавном безвредних уметничких дела, укључујући слике нагих жена и Мадоне, похрањене у складишту преко пута његове куће у близини Милана. Процењује се да је на колекцију дато 20 милиона евра.

Бивши премијер Италије, Силвио Берлускони, који је преминуо у јуну у 87. години, наводно је сакупио 25.000 дела током последњих година живота, купујући већину на каналима за ноћну куповину.

Берлускони се, кажу, трудио да постане врхунски колекционар. Виторио Сгарби, подсекретар у Министарству културе Италије, ликовни критичар и близак Берлусконијев пријатељ, рекао је да је куповина уметничких дела путем ТВ аукција почела озбиљно 2018. као резултат „бесаних ноћи“.

Сгарби је за Report, истраживачку серију емитовану на Раију, рекао да је Берлускони потрошио око 20 милиона евра на колекцију за коју се чини да је фокус био на квантитету, а не на квалитету.

Према писању листа Република, колекција представља главобољу за петоро Берлусконијевих потомака, и то не само зато што годишње треба дати 800.000 евра за одржавање огромног складишта насупрот Виле Сан Мартино, главне Берлусконијеве резиденције у Аркору код Милана, у којем се чувају дела.

Један од првих стручњака који је добио позив од Берлусконија током ноћне ТВ аукције био је Лукас Вијанини, који је тада постао главни кустос милијардера.

Уметнине одложене под конац

Било је то 2018. године када ми је телефонски оператер рекао да је Берлускони звао“, каже Вијанини у емисији Report.

Према његовим речима, касније је позван у Вилу Сан Мартино: „Прво што сам видео био је Дуду (пас), а онда се појавио Берлускони“.

Вијанини је објаснио да је бирао и организовао слике, укључујући оне са пејзажима и оне које приказују Берлусконијеве омиљене градове Милано и Париз.

Описујући складиште преко пута виле Сан Мартино, Вијанини је рекао: „Берлускони је волео да све буде у реду. То није било складиште, више је био бутик“.

Сматра се да Берлусконијево складиште садржи бројне слике нагих жена, иако углавном није познато њихово порекло, где су и од кога купљене.

Стотине слика религиозних личности стигло је из Галерије Неварте, познатог места за продају уметнина у близини Напуља. Власник Ђузепе де Грегорио испричао је у емисији Report да није могао да верује када је добио позив од Берлусконија да се распита за слику вредну 150 евра.

Рекао је: ’Узећу!’“, присећа се Де Грегорио. Пословни однос и пријатељство између њих су се развили брзо, а Де Грегорио је Берлусконију поклонио мермерну статуу политичара од три метра за његов рођендан, коју је Берлускони поставио испред огромног аутопортрета изложеног у складишту.

Република је известила да породица Берлускони планира да уништи уметничку колекцију, уз изузетак неколико комада за које се сматра да су највреднији.

Не знам да ли је уништавање тих слика већ почело. Знам да, барем на уметничком нивоу, то не би био злочин“, нагласио је Сгарби.

Силвио Берлускони је иза себе оставио империју у оквиру које су фудбалски клуб, имања, јахте и његова главна имовина – „Медијасет“, највећа италијанска комерцијална медијска мрежа вредна више од шест милијарди евра. Овај део наследства добила су, већим делом, Берлусконијева деца.

Некадашњи премијер оставио је 100 милиона евра својој партнерки Марти Фашини, 100 милиона евра брату Паолу и 30 милиона евра Марчелу дел Утрију, бившем сенатору из његове партије Форца Италија, који је служио затворску казну због повезаности са мафијом.

Верује се да породица размишља о претварању виле Сан Мартино, где је Берлускони био домаћин пословних и политичких састанака, као и неких од његових чувених „бунга-бунга“ забава, у музеј.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара