"Das ist Walter" – како се Кина заљубила у Валтера

Од свог првог приказивања у Кини до данас, филм „Валтер брани Сарајево“ погледало је више од 11,5 милијарди пута. Они старији и даље знају, ако не све дијалоге, онда бар добар део њих. И памте време када је Велимир Бата Живојиновић редовно долазио. Данашња омладина не изговара реплике из филма, али добро зна ко је био наш Бата. Времена се мењају, али Валтер остаје да живи.

Да сте се крајем седамдесетих година прошлог века задесили у Кини и изговорили реч „Нанслафу“ што у преводу значи Југославија, као одговор бисте добили такође само једну реч – Валтер.

Валтер брани Сарајево био је први филм у колору емитован у Кини после велике културне револуције, одисао је чистом акцијом налик вестерну и пропагирао антифашизам, против кога се са толико жара бори главни јунак. Тако је заживео феномен Валтера, односно Велимира Бате Живојиновића.

„Бата се осећао у Кини као код своје куће. Први пут је тамо отишао 1978. и све до свог можданог удара 2012. године, одлазио сваке године. Био је искрен, добронамеран и људи су то препознавали“, каже Миљко Живојиновић.

„Можда је то био и најупечатљивији утисак кад смо дошли на аеродром. Одмах су нас дочекале камере, није било пасошке контроле, ушли смо у ВИП салон и већ су три новинарске екипе почеле да раде интервјуе са Батом и члановима делегације. После пола сата када смо кренули до кола, питао сам где су нам кофери, а добио сам одговор – ствари су већ у вашим собама“, присетио се син легендарног глумца, .

Бата је за кинеску нацију био непревазиђени јунак, налик западњачком Џејмсу Бонду, а праву размеру популарности која је прелазила у еуфорију на сваком кораку, доживео је приликом одласка у Кину и то више пута.

„Највећа еуфорија је била 1978. када су отац и мајка први пут били у Кини. Људи су скоро претурили ауто у ком су били. Хтели су да га виде и додирну. Ралету Зеленовићу је Бата испричао када је био на Тјенанмену: Одједном је та маса кренула ка мени и ја сам се сакрио. Као да је цео Београд кренуо ка мени“, наводи Миљко Живојиновић.

Валтер је Бати донео популарност, која је настављена кроз друга глумачка остварења.

„Исто тако се гледају комедије које је радио Предраг Перишић. Сви ти филмови су, пре свега, добри филмови“, истиче син Бате Живојиновића.

Иако је научио да, на кинеском језику, изговори само неколико фраза, Бата је до краја живота задржао култни статус истовремено јачајући пријатељске односе између две земље и подижући мостове културе као нераскидиву везу. А то је нешто што највише вреди, јер представља залог за будућност.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара