Читај ми!

Бура у Италији – зашто је Берлускони уписан на листу заслужних грађана Милана

Име бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија од данас је на листи славних грађана Милана који су донели престиж граду. На Монументалном гробљу у Милану налази се једна врста пантеона, а заједно са Берлусконијем у тај храм славних уписано је 13 мушкараца и жена који су град учинили великим. Петиција да се спречи стављање Берлусконијевог имена на листу славних, коју је потписало 40.000 људи, није променила одлуку.

Елена Бушеми, која председава комисији Фамедија (листом славних на гробљу), у свом говору је нагласила колико је Силвио Берлускони био цењен, али и критикован.

Церемонији је присуствовао и Берлусконијев брат Паоло, као и пријатељи Марчело дел Утри и Феделе Конфалонијери.

"Стављањем Берлусконија на листу заслужних грађана наш град одаје признање дечаку који је рођен у кварту Изола, предузетнику који је отворио десетине хиљада радних места, политичком лидеру, као и неизбрисивом трагу који је оставио његов визионарски таленат. Његова личност истовремено је цењена и критикована, али је без икакве сумње веома значајна за историју Милана и Италије", може се прочитати у ноти Општинске комисије која је задужена за регистровање знаменитих личности на листу.

Церемонији су присуствовали и градоначелник Милана Ђузепе Сала, експоненти партије Форца Италија са новоизабраним сенатором Адријаном Галинијем, који је дошао на место Берлусконија у Монци.

Бурне критике

Какве везе има аутор ремек-дела као "Вереници" са особом осуђеном за пореску превару која је имала десетак суђења?

Шта он има заједничко са добитником Нобелове награде за књижевност Дариом Фоом?

Какве везе сви ови угледни људи имају са премијером који је умро док је био под истрагом тужилаштва у Фиренци због саучесништва у масакрима 1993. године?

Да не помињемо великане наше земље који почивају на овом гробљу.

Та питања поставља дневни лист Фато квотидијано (Il Fatto Quotidiano), након што су сви медији пренели вест да је данас и Берлускони сврстан на листу славних, што је изазвало бурне критике.

Реаговања породица славних

Моментално су реаговали чланови породица славних личности чије име се налази на овој листи.

"Берлускони је особа због које се често стидела читава земља а сада још више треба да се стиди", изјавила је ћерка бившег судије из Милана, Борелија, који је био тај који је за живота судио самом Берлусконију. А сада су њихова имена заједно на листи славних.

Федерика Борели је запретила да ће тражити да се склони име њеног оца са те листе.

Ко све брани Берлусконија

Берлусконијев брат Паоло је на све те критике одреаговао цитирајући Дантеа: "Полемике су извор мржње, не заслужују пажњу. Силвио је био дарежљив, био је добар колико треба и у себи је имао јако пуно љубави. Желео сам да цитирам Дантеа који је само још додао: Не осврћи се на критике, гледај и прођи."

Петиција коју је потписало 40.000 људи покренута је не би ли се спречило стављање Берлусконијевог имена на листу славних. То није било довољно да општина промени мишљење.

Градско веће општине Милано које припада левици подржало је предлог Форца Италије да се упише име Силвија Берлусконија на листу.

Градоначелник Милана Ђузепе Сала изјавио је да му је јако жао због полемика и да то није његова одлука већ одлука градског већа, али не крије да се и он слаже са том одлуком.

"Не можемо да се правимо као да се ништа није десило. Берлускони је био особа коју су многи ценили и многи критиковали, али он јесте део историје овог града, то је истина. Фамедио окупља имена људи који су оставили јак и значајан траг у историји Милана. Тако да има право на то да буде укључен у ову листу", рекао је Сала.

Фато квотидијано закључује да је до јуче очигледно било тешко наћи заједничке додирне тачке између Ђузепа Мацинија (политичара, филозофа, патриоте, новинара) и Кавура сем тога да су сви они били део масонерије иако на другачији начин и у другачијим епохама.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара