Девојчица у једрилици жели да обиђе свет

Лаура Декер има само тринаест година, а одлучила је да сама у једрилици оплови свет. Родитељи је подржавају. Центар за социјални рад тражи да се родитељима одузме право родитељства. Случај је стигао до суда.

У Холандији је дигла прашину одлука једне тинејџерке да сама у једрилици оплови свет. Случај је стигао до суда.

Центар за социјални рад тражи да се родитељима одузме право родитељства, јер су је охрабривали да оствари свој сан.

Тринаестогодишња Лаура Декер каже да разуме критике, али да је способна да уради оно што жели највише на свету. Планира да у наредне две године обиђе свет и упише се у Гинисову књигу рекорда као најмлађа особа којој је то пошло за руком.

"Веома је важно како одрастате и каквог сте карактера. Ја сам увек била независна и то је веома важно", рекла је Лаура.

Брине је то што је њен случај доспео до суда. Каже да су јој родитељи одувек били највећа подршка. И сами су седам година путовали око света.

"О овоме размишљам већ три године и осећам да имам снаге. Питала сам маму и тату да ли је то у реду. Климнули су главом и обећали ми помоћ", каже Декерева.

Социјални радници међутим кажу да је Лаура сувише млада и да није у стању да процени ризике таквог путовања. Таквог мишљења су и професори.

"Родитељи су неодговорни. Шта ако јој се нешто деси, ако се не снађе. Не заборавите, она има само 13 година", рекао је професор Миха де Винтер.

Суд треба да одлучи да ли ће родитељима ограничити старатељство. Лаура каже да то не мења ништа и да ће и даље живети као породица.

Не жели да прекине школовање. Мисли да је могуће да школски програм савлада користећи интернет.

Једино није сигурна да ли ће школа у коју полази 1. септембра имати разумевања за њен сан, или како неки кажу, хир.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво