"Оријент експрес" одлази у историју

После 126 година укида се "Оријент експрес", најпознатија линија у историји европске железнице, која је повезивала Исток са Западом и међународна путовања обогатила интригама.

Најпознатија линија у историји европске железнице, "Оријент експрес", која је повезивала Исток са Западом и међународна путовања обогатила интригама, пре краја ове године, после 126 година, биће избрисана из европских редова вожње, пише "Индепендент".

У чланку под насловом "Убиство Оријент експреса", лист наводи да ће тренутно оперативна линија од Беча до Стразбура бити у функцији само до 12. децембра.

У активној функцији ће остати траса венецијанског луксузног приватног воза "Симплон Оријент експрес".

Одлука о укидању "Оријент експреса", којем је од 2001. године Беч био најисточнија станица, донета је јер су његову трасу на већини деоница заменили модерни, много бржи возови од оних који су некада повезивали Париз са Истанбулом.

"Оријент експрес" је некада пролазио кроз Француску, Немачку, Аустрију, бившу Југославију, Румунију, Бугарску и Турску, до чијег главног града је престао да саобраћа још 1977. године, пише лист.

"Велика је штета да у време када путовање железницом доживљава процват, овако важна веза кроз централну Европу не може да се одржи. Брзи возови су одлични, али треба да се сачувају возови који су синоним за пријатну вожњу".

"Трагично је што је овој траси дошао крај и волео бих да постоји начин да се она спасе", рекао је водећи британски стручњак за превоз Кристијан Волмар.

Тај воз је још 1934. године овековечен у роману "Убиство у Оријент експресу", ауторке великог броја криминалистичких романа, тзв. краљице злочина Агате Кристи, а екранизован је у истоименом филму из 1974. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се