Компилација урлика

Слушајући соул нумеру из 60-тих година, један млади Њујорчанин је дошао на идеју да састави компилацију исечака урлика и врисака из песама познатих група и солиста.

Лирој Стивенс, 25-годишњи њујоршки уметник, направио је пре пар месеци албум под називом "Favourite Recorded Scream" (Омиљени снимљени врисак) који је управо то што пише на црвеном омоту - компилација од 74 урлика и врисака!

Али не било каквих и било чијих. Ради се о "аудио каталогу" исечака урлика из песама у извођењу група као што су "Ху", "Пиксиз", "Де Ла Соул", "Стуџиз", "Месаја" и "Слејер", затим певачице Бјорк, чувеног "вриштача" Џејмса Брауна, па Бади Холија и десетак других музичара.

Дугокоси Лирој је на идеју дошао слушајући нумеру "А Change Is Going to Come" у извођењу соул певача из 60-тих година прошлог века, Бејбија Хјуиа, која кулминира "болним" вриштањем.

"Ту се више не ради о речима. То је једноставно ослобађање емоција", каже Стивенс.

Лирој је онда ишао од продавнице до продавнице плоча на Менхетну и молио продавце да изаберу своје омиљене крике.

"Шест месеци сам само то радио. Свакога дана бих рекао себи 'Океј, данас идем на ових 6 места', сео бих на бицикл или ишао пешке. Било је тешко. У многим продавницама су ми одговорили 'Свиђа нам се твој пројекат, али дођи други пут'. Нека места сам морао да обилазим по 4-5 пута."

Уз њихове сугестије, сакупио је 74 "нумере" и штампао 500 примерака на винилу, који се продају за 15-ак долара на Менхетну, а могу се набавити и онлајн (www.othermusic.com; www.turntablelab.com), пише "Њујорк тајмс".

Аутор несвакидашње компилације, који ради у пекари и у музеју "Гугенхајм", каже да није регулисао ауторска права за коришћење било којег семпла, али да се не брине превише.

Наиме, адвокати који се баве управо овим пољем тврде да не постоји закон који забрањује неовлашћено комерцијално коришћење семплова било које дужине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара