Видео игра о мексичком грипу

Не би ли још више код људи повећали свест о новом грипу, холандски научници су креирали видео игрицу у којој је играч "шеф Светског центра за контролу пандемије".

Oткако се појавио у априлу, нови грип (Х1Н1) је најпре изазвао панику, потом ужурбан рад на производњи вакцине, и на крају je постао инспириција за стварање нове видео игре.

У покушају да још више повећају свест о тој болести код становника, холандски научници су створили игрицу у којој се играчи суочавају са изазивом да контролишу нову пандемију.

"То је, заправо, оно што се тренутно дешава, што се дешава у стварном свету", рекао је Алберт Остерхаус, шеф вирусологије у Медицинском центру Еразмо у оквиру Универзитета Ротердам, који је заједно са колегама створио игрицу "Велики грип".

Остерхаус је истакао да је игрица дизајнирана, између осталог, како би се код људи створио осећај колико је тешко доносити одлуке када се ради о јавном здрављу.

Игрица може да се игра бесплатно и само онлајн, на сајту www.thegreatflu.com.

Нова видео игра почиње сликама пацијената у болничким постељама и гробљима из доба пандемије "шпанске грознице" 1918. године.

Као шеф фиктивног "Светског центра за контролу пандемије", играч бира ланац грипа и потом прати његово ширење по свету.

У борби против нове епидемије, играчи користе системе за присмотру, залихе антивирусних лекова и вакцина, као и затварање школа и аеродрома. Играчи, такође, имају и ограничен буџет.

Током игре, играчи добијају обавештења о броју инфицираних и преминулих, а имају прилику да читају и новинске чланке о смртоносном вирусу и глобалном одговору на њега.

Такође, примају и поруке од влада, које играче обавештавају о успешности њихових корака у спречавању епидемије у појединим областима.

Портпарол Светске здравствене организације (СЗО) навео је да та организација није упозната са новом игрицом, као и да нема времена да је игра.

Према последњим подацима СЗО, до сада је у свету потврђено 178.000 случајева новог грипа, као и 1.462 смртна случаја од заразе, која је комбинација свињског, птичјег и људског грипа.

Верује се, међутим, да су цифре СЗО далеко испод стварних вредности, јер најтеже погођене земље новим грипом више не испитују све случајеве оних који имају симптоме нове заразе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара