Млади маестро заборавио скупоцену виолину у таксију

Шест стотина хиљада долара вредна изнајмљена виолина марке "Пресенда" из 19. века, коју је Јужнокореанац Хан Бин заборавио у таксију, враћена му је 15 сати касније захваљујући ГПС технологији.

"Ова вожња таксијем није морала имати срећан крај", речи су којима "Њујорк пост" започиње текст о јужнокорејском виолинисти који је свој 600.000 долара вредни инструмент заборавио у таксију.

Наиме, 22-годишњи виртуоз Хан Бин, још од 12. године називан новим музичким чудом, оставио је виолину марке "Пресенда", коју је лично Ђовани Франческо Пресенда направио пре 184 године, на задњем седишту чувеног жутог таксија.

Притом, ради се о изнајмљеном инструменту чији је власник неименовани добротвор из Калифорније.

Али, на његову неописиву срећу, виолина му је враћена 15 сати касније.

Како је уопште дозволио да му се то деси? 

Талентовани музичар који ће у "Карнеги холу" у Њујорку дебитовати у октобру, преуморан после исцрпљујућег концерта у Саг Харбору, ускочио је у такси да би се вратио у свој дом у Кинеској четврти на југу Менхетна.

Било је пола сата после поноћи. Да виолине нема приметио је тек након што се истуширао.

Спасила га ГПС технологија

Хан Бин је позвао свог професора и алармирао полицију. Уследило је 15 неизвесних часова које је требало "преживети". Јер, како је и сам Хан Бин потврдио, "нема већег страха за музичара од оног да ће изгубити инструмент. "Већи је и од страха да ћете погрешити током наступа", рекао је Бин.

Уз помоћ званичника такси службе (ТЛЦ) и ГПС снимака, полиција је дошла до таксисте Далбира Синга у чијем возилу је виолиниста заборавио инструмент. У то време Синг је већ био завршио смену и спавао у свом стану у Њу Џерсију.

Након провере, потврдио је да се "Пресенда" и даље налази у његовом аутомобилу.

"Моја бебица", узвикнуо је млади маестро када су му вратили инструмент у седишту ТЛЦ-а у центру града.

Метју Деус, представник Комитета за такси и лимузине (ТЛЦ), изјавио је њујоршком листу да се до сада у каријери сусрео са доста случајева када су предмети велике вредности враћени власницима. Навео је пример огрлице од ретких црних бисера и пар милиона вредног свадбеног накита.

"Толико инструмената је заборављено у такси возилима, да би комотно могао да се опреми један мањи оркестар", додао је Деус.

Правилник ТЛЦ-а налаже таксистима да "без одлагања" заборављени предмет однесу у најближу полицијску станицу и саопште званичницима своје службе где се налази.

"Сигуран сам да би возач то урадио када би се пробудио", рекао је на крају Метју Деус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије