Читај ми!

Из најтоплијих дана за последњих 100 година у хладни талас – када се враћамо на летњи режим

Људски организам може и до чак 48 сати унапред да осети да се време мења. Сигнал за то су главобоља, лоше расположење, лош сан… Те тегобе данас и сутра могле би бити интензивније, јер се очекује драстичан пад температура – чак и испод 10 степени. У појединим деловима киша, а на планинама снег. Није реч о драстичним, већ о уобичајеним променама времена, каже Недељко Тодоровић и открива до када ће трајати захлађење.

Метеоролог прогностичар Недељко Тороровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да захлађење стиже прво на север земље – средином данашњег дана.

“Тако да ће већ данас максимална температура у тим пределима бити нижа за 7-8 степени него јуче. На југу ће током већег дела дана остати сличне температуре као јуче, значи близу 30 степени. У Београд промена стиже касније поподне, боље речено увече, у смислу пада температуре, а с тим хладним ваздухом следи постепено захлађење које ће донети и кишу. Тако да би киша, тј. главнина кише била би у току ноћи и сутра, па вероватно и у четвртак, једним делом и у петак“, рекао је Тодоровић.

У односу на јучерашњи, најтоплији дан од почетка године, сутра ће бити најхладније.

“Та разлика у максималним дневним температурама била би негде између 15 и 20 степени“, каже Тодоровић.

Јуче је највиша температура била између 31 и 32 степена.

“С тим да и јуче и прекјуче, па и у суботу, на пример у Београду, оборени су дневни рекорди. Али занимљиво је да су ти рекорди досад били из прве половине прошлог века. Требало је једно сто година да прође да би се ти дневни рекорди оборили. За јучерашњи дан раније је рекорд био 1917. године. А онај у суботу је био 1906. године. Требало је 100 година да прође да се намести овако једна топла епизода времена“, каже Тодоровић.

Истиче да је киша најбитније што са собом доноси захлађење.

“Већ два, два и по месеца је мањак падавина, чак је драстични мањак био у фебруару, па чак и у марту. Тако да мислим да пољопривредници најжељније очекују овакву врсту промене“, каже Тодоровић.

Уобичајене промене времена

Истиче да овакве временске промене нису драстичне, већ уобичајене, летње, када се из врелих дана прелази у освежење.

“Истина, разлика у температури је велика, али потребно је одговарајуће одевање, исхрана, и тако даље“, каже Тодоровић.

Додаје да се ових дана не очекују непогоде, али да би понегде могло бити краткотрајне грмљавине и пљуска, пре свега на југу земље.

“Ветра би можда било, највише у Војводини, појачаног северног ветра, касније и у Неготинској Крајини, пошто кад се догађа такав продор и јача северозападни ветар, онда је тамо најизраженији. Евентуално можда и у планинским пределима накратко“, каже Тодоровић.

У планинским пределима ће падати снег.

“На висинама изнад 1.000 метара ће се забелети“, рекао је Тодоровић истичући да у тим деловима постоји и ризик од мраза, док се у појединим брдским пределима и котлинама мраз очекује у петак и суботу, због делимичног разведравања.

Топлији дани почетком следеће недеље

Захлађење, које заправо представља типично пролећно време, потрајаће до почетка наредне недеље, уз благи пораст температура у четвртак, петак – до 20 степени.

“Тек тамо после 23. априла следи даљи пораст температуре на неке максималне вредности који степен изнад 20“, истиче метеоролог.

Што се тиче Београдског маратона, који се одржава 28. априла, биће претопло, каже Тодоровић, који је познати маратонац.

“За маратон је најповољна температура од 10-12 степени. А по садршњем ритму догађаја, биће преко 20, негде између 22 и 25 степени, што је ипак претопло“, истиче Тодоровић.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво