Антициклон "Зевс" заслужан за пролећно време – дању кошуља, увече капут

Пролећне температуре у фебруару. До краја недеље у већини места биће између 15 и 20 степени Целзијуса, понегде и 22 степена, каже метеоролог Недељко Тодоровић. Промена времена очекује нас почетком наредне седмице али, наглашава, неће бити праве зиме.

Време у Србији је под утицајем антициклона, па зато делује као да је пролеће стигло већ у фебруару, објашњава метеоролог Недељко Тодоровић.

Наводи да са Медитерана у Србију стиже топли афрички ваздух и подиже температуру, а када нема јачег ветра температура је уједначена. 

Тодоровић каже да је у стручним круговима овај антициклон познат као "Азурски антициклон", а не "Зевс".

Та имена, како каже, дају љубитељи метеорологије или можда неке приватне компаније, према свом нахођењу.

Предстојећи викенд топлији, затим следи захлађење

Ипак, и даље је зима, тако да у неким местима има јутарњег мраза или магле, али је дневна температура под утицајем циклона све виша и виша.

"Уз јужни ветар и циклон биће још два степена топлије", објашњава Тодоровић, али додаје да је то предзнак промене времена и да од наредне недеље следи постепено наоблачење.

До суботе или недеље максимална дневна температура биће углавном између 15 и 20 степени, али понегде може да прекорачи ту вредност и достигне 22 степена.

Велика је дневна разлика у температури – дању је, на сунцу, пријатно у кошуљи, а увече нам је на ветру ипак неопходан капут, сликовито објашњава Тодоровић.

Да ли је готово са зимом

Не треба рачунати да је готово са зимом, подсећа Тодоровић и каже да снег може пасти и у марту.

"Што буде касније, до краја зиме или почетка пролећа, ниће бити нека велика хладноћа и мале су шансе да буде неке праве зиме, да нас окује лед", процењује Тодоровић.

Каже да скијаши највише воле да крај зиме проведу на планинама, зато што је дан дуг – тренутно на Копаонику има око 25 центиметара снега.

Због топлог времена, до краја седмице ће се висина снега, тамо где га има – на висинама преко 1.500–1.600 метара – преполовити, прогнозира Тодоровић.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара