Читај ми!

Тодоровић: Концентрација загађења у ваздуху зависи и од метеоролошких услова

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да су висок атмосферски притисак, слаб ветар променљивог смера и хладно време током ноћи које се задржава до поднева параметри који утичу да ваздух буде загађен у нижим пределима. Ако би неко отишао на Авалу, могао би да види плаво небо и тек понеки врх зграде, остало је све сивило због загађења, каже Тодоровић.

Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да метеоролошки параметри одлучују да ли ће бити повећана концентрација загађења ваздуха.

"Ми смо под утицајем области високог притиска. У тој области, у принципу, ветар је веома слаб, променљивог смера, практично се не осећа. Онда се ствара приземна инверзија. Значи, у нижим слојевима, у јутарњим и ноћним сатима је хладно, без ветра, онда се тај хладни слој задржава и пре подне, до поднева, а онда све материје, независно од извора – ложишта, саобраћај и тако даље – задржавају се у плитком слоју дебљине од неколико стотина метара", рекао је Тодоровић.

Према његовим речима, када би грађани отишли на Авалу, видели би плаво небо, а у оном плитком слоју само штрче највише зграде у центру града, све остало је благо сивило.

"То је типично време за ово доба године. Ја сам сигуран да су извор загађења у приградским деловима града приватна ложишта на дрва, угаљ, нафту, а у граду је то саобраћај", каже Тодоровић.

Када је реч о томе да ли ће бити снега, метеоролог каже да већ 130 година ниједна зима није била хладна сва три месеца.

"Обично буде хладно између седам и десет дана, па десет-петнаест дана топло и тако даље. А деси се да буде и мало хладнија зима, па буде месец до месец и по праве зиме, као што је било у фебруару 2012. године, када је било снега пола метра у Београду, и када су се Сава и Дунав заледили", подсетио је Тодоровић.

Како је рекао, мало је вероватно да ће ова зима бити тако хладна, али је нагласио да се може очекивати да наредне две-три зиме буду хладне. Истакао је да не може да буде хладно целе зиме, смењују се топли и хладни периоди.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара