Читај ми!

Да ли летња јесен наговештава екстремне температуре и током зиме

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић наводи за РТС да ће се тренд топлог времена задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени. Указује да веза између топле јесени и екстремних ситуација у зими није доказана.

Иза нас је најтоплији септембар од када се мери температура, екстремне температуре наставиле су се и у октобру обарајући рекорде не само код нас већ и Европи и свету.

Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић рекао је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је ово веома топло време за ово доба године, заправо последица прилива веома топлог ваздуха из централног Средоземља у склопу једне широке и просторне циклонске циркулације која је захватила од Британских острва већи део западне Европе, западног Средоземља и део централне Европе.

"Дакле, у предњој страни овог просторног система долази до прилива веома топлог ваздуха и као резултат имамо и топло време и ветар који је такође једна од карактеристика данашњих дана", каже Михајловић. 

Указује да ће се топло време задржати и у већем делу наредне седмице. Најнижа температура износиће од 7 до 13, највиша дневна од 22 до 25 степени. 

"Нећемо имати овако високе температуре, али просто овај тренд топлог времена ће се задржати и у већем делу наредне седмице, тако да би максимална температура у већини места била између 22 и 25 степени, уз јутарње између 7, 12, 13, што значи да ћемо уживати у топлом времену до краја октобра", навео је Михајловић.

Говорећи о падавинама, каже да дугоручне прогнозе указују да би падавина било нешто изнад просека.

"Према дугорочним сезонским прогнозама, очекивања су да би падавина било нешто изнад просека, а та веза између топле јесени и, да кажемо, екстремних ситуација у зими није доказана, статистички не постоји, тако да не можемо извући закључак", наводи Михајловић.

понедељак, 26. фебруар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво