Читај ми!

Од уторка пријатни јесењи дани, за викенд опет падавине - можемо ли се надати Михољском лету

Први дан јесени обележиле обилне падавине. Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода рекао је за РТС да ћемо од уторка до краја седмице уживати у пријатним јесењим данима, када би маскимална температира била између 23 и 27 степени. Међутим, за викенд поново падавине.

Јесен је јуче и званично стигла - календарски. Сунце су одмах замениле кише. Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода рекао је за РТС да је почетак јесени обележило право типично јесење време.

Киша је јуче "забележена“, пре свега у западним и југозападним крајевима, где је било између 10 и 20 милиметара кише, у току ноћи нешто мање.

У другом делу ноћи највише падавина је било на северу земље - у Суботици око 10 милиметара падавина.

Михајловић каже да се данас очекује 40 до 80 милиметара кише, у појединим местима, локално и до 100 милиметара кише - то су количине које су у категорији црвеног степена упозорења, а средња месечна вредност за Београд износи око 50 милиметара за септембар.

"Имаћемо у току 24 сата количину која је већа од онога што просечно падне за месец дана и у том смислу је највиши степен упозорења издат", објашњава он.

На сајту РХМЗ-а се стално ажурирају подаци. Актуелна упозорења се благовремено издају, а РХМЗ има директну комуникацију са надлежним органима, са Сектором за ванредне ситуације, са Водопривредом.

Шта нас очекује после обилних падавина

Михајловиоћ каже да нас после ових падавина очекује лепше време – јесен нису само кише већ и пријатне температуре.

Према његовим речима, после ових падавина у току дана још сутра на истоку и југоистоку очекују нас падавине, у осталим крајевима постепени престанак и разведравање.

"Од уторка до краја седмице уживаћемо у пријатним јесењим данима, у другом лицу јесени, када би маскимална температира била између 23 и 27 степени", навео је Михајловић.

Нове падавине можемо најавити за следећи викенд, додаје он.

На питање можемо се надати Михољском лету – Михајловић подвлачи да је народно иускуство потврђено и статистичким подацима.

Потврђује се да у првој половини октобра постоји период од седам до десет дана сувог, пријатног и топлог времена без падавина, наводи Михајловић.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу