Читај ми!

Још један врео дан – шест савета стручњака како да се сачувате од врућине

У Србији и данас врео дан. Највиша дневна температура до 37 степени Целзијуса. Пријатније тек од понедељка. Стручњаци саветују како да лакше пребродите овај период.

У земљи се ујутру понегде по котлинама очекује краткотрајна магла. 

Ветар слаб и умерен, источни и североисточни.

Током дана сијаће сунце, а једино је у брдско-планинским пределима, после подне, могућ понеки краткотрајни пљусак с грмљавином.

Биће врело, са температуром до 37 степени Целзијуса у хладу.

У Београду само степен мање.

Савети стручњака – како се сачувати од врућине

Све до краја недеље температура ће бити тропска. Пријатније време очекује се тек од понедељка.

Ово су неки од савета како да лакше пребродите врели период.

- Не излазите из куће кад је најтоплије

Лекари саветују да се у најтоплијем делу дана, од 10 до 16 часова, не излази из куће, како због врућине тако и због високог индекса УВ зрачења.

Ако морате да излазите, ходајте по хладовини и бирајте климатизован превоз (уколико га има). 

- Много воде – често и по мало 

Никако, али заиста никако, не излазите из куће без флашице воде. Неопходно је да хидрирате организам како не бисте колабирали. Међутим, не ваља ни наливати се са много воде одједном јер то може да изазове мучнину. Пијте воду у малим гутљајима.

За случај да вам нагло падну притисак или шећер, што није неоубичајено кад су врућине велике, имајте уз себе нешто слано и нешто слатко. 

Избегавајте алкохолна пића. Можда вас она краткотрајно расхладе, али то је илузија јер алкохол загрева организам. Такође, доводи и до дехидратације.

- Заштитни фактор, лагана одећа, наочаре и шешир 

Врло је топло, индекс УВ зрачења је висок и зато треба заштитити тело и споља. Уколико излазите напоље, обуците одећу светлих боја, како би одбијала светлост, и препоручљиво је да то буду природни материјали, као што је памук или лан.

На отворене делове тела намажите крему са високим заштитним фактором јер је УВ зрачење опасно за кожу.

Треба заштитити и очи и главу, па имајте сунчане наочаре и шешир, како бисте избегли топлотни удар и сунчаницу.

- Лагана храна

По оваквом времену, ником се не мили да укључује шпорет и кува, а уз то, не препоручује се ни тешка храна. Можете појести неки лагани смути од воћа и поврћа јер садржи довољно калорија, а није тежак.

Најбитније је да у исхрану укључимо што више поврћа, да једемо житарице за доручак и да једемо воће које има пуно воде – јабуке, диње, лубенице – све оно што нас расхлађује.  

Супе, потажи и салате су увек добар избор. Треба избегавати месо, посебно поховано и пржено. За његово варење потребна је велика количина енергије, чије стварање додатно повећава температуру организма. 

- Брзо расхлађивање аутомобила

Нико не воли да после напорног дана уђе у врео аутомобил, који се "упалио" под сунцем. Стручњаци указују да се на температури од 28 степени после десет минута температура повећава у кабини на 35 степени, после 30 минута у кабини је 45 степени, а после 90 минута у кабини је 56 степени. Замислите онда како је сад када је овако топло.

Један од трикова који вам може помоћи да расхладите аутомобил је да отворите прозор на сувозачевом месту, а да возачева врата отварате и затварате, на тај начин спустиће се температура у загрејаном аутомобилу. 

- Опрезно у воду

Најлепше је овако топле дане провести поред воде, али и у њу не треба улазити "главом без обзира", већ треба бити пажљив. Немојте загрејани да ускачете у воду јер, колико год вам се чинило да је топла, вода је увек доста хладнија од тела.

Најпре поквасите руке и ноге и лагано улазите у воду, како би се температуре тела и воде полако ускладиле и тако превенирале нежељене ситуације.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара