Читај ми!

Свакодневни пљускови за почетак лета, када можемо да се надамо лепшем времену

Mетеоролог РХМЗ Слободан Совиљ је да нема лепих вести што се времена тиче и да ће већи део јуна, али и јула бити у знаку нестабилног времена са честим падавинама уз честу кишу и грмаљавине. У наредних десет дана можемо очекивати између 40 и 70 литара кише по квадратном метру, а у брдско-планинским пределима и до 100 литара кише по квадратном метру.

Mетеоролог РХМЗ Слободан Совиљ рекао је да падавине на подручју Врњачке Бање слабе и полако престају. Према његовим речима, треба обратити пажњу на запад и северозапад Србије издато је хитно упозорење за територију Бачке, Срема и Подриња, где има првих јаких грмљавина са градом.

"Нема лепих вести, већи део јуна, али и јула остаје у знаку нестабилног времена са честим падавинама уз честу кишу и грмљавине", навео је Совиљ.

Како је рекао, у наредних десет дана можемо очекивати између 40 и 70 литара кише по квадратном метру, а у брдско-планинским пределима и до 100 литара кише по квадратном метру.

"Пљусковите падавине су неуједначене, просторно неравномерно распоређене. Али свакодневне падавине пратиће нас не само у првој половини месеца, већ и у другом делу јуна, свакодневно уз температуру од 23 до 28 степени", каже метеоролог.

Како је рекао, повећана је влажност ваздуха, спарно време, а добра вест је што није температура око 30 степени, јер је тада још теже боравити на отвореном.

"Прошлу годину обележила је суша и наставила се до августа, тако да смо у мају и јуну имали дупло, а негде и троструко мању количину падавина од просека", истакао је.

Додао је да ове године имамо више падавина од просека, али у смислу температура ово су типичне температуре за шездесете и седамдесете године прошлог века.

"Међутим, услед глобалног загревања навикли смо да у јуну имамо и тропске температуре, почетком јуна и до 35 степени“, каже Совиљ и додаје да ће јужни делови Италије и Шпаније имати лепо време, а на овим просторима лепше време може се очекивати тек у августу.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво