Читај ми!

Недељко Тодоровић објашњава да ли свежији мај најављује и свежије лето

Мај је уз јун најкишовитији месец у години. Због тога је вишедневна киша у данима за нама била очекивана. Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је за РТС да су актуелне временске прилике типичне за мај и да су температуре око просека.

Недељко Тодоровић је објаснио да грађани можда нису навикли на "свежину" у мају, али да су температуре биле око просека.

"Досадашњи део маја је за непун степен свежији, али наредних дана ће да се врати на оне просечне вредности. Завршиће месец са том вредношћу. Чак и количина падавина би била око просечних вредности, ако узмемо већину места у Србији. Било је понегде јачих пљускова који ће касније можда да пређу мало изнад те просечне вредности, али генерално гледајући, то су неке просечне вредности", навео је Тодоровић.

Додао је да су и променљиве временске прилике очекиване за мај.

Тодоровић је навео да су јачи пљускови били један или два дана, попут пљуска у Новом Саду, али да је то локалног карактера.

"Падне велика количина кише, полумесечна, чак и преко тога. Нормално да је таква ситуација у великим градовима где има доста бетона, где сливници не могу да приме такву количину воде, пошто нису пројектовани иначе за такве пљускове, нормално је да улице буду под водом, сат, два", рекао је Недељко Тодоровић.

Истакао је да много већи проблем представљају бујичне поплаве у мањим местима у нижим пределима брдско-планинског дела Србије.

"Слични пљускови се на одређеној територији слију у једну вододерину, неки мањи поток или речицу и онда у том брзом силаску у ниже пределе знају да се излију, праве штету, ломе дрвеће, мостове, па и оне приобалне објекте, где можда не би требало да постоје", навео је Тодоровић.

Какво нас време очекује у јуну

Напоменуо је да су свако лето и свака година прича за себе.

"Прошле године је мај био екстремно топао и екстремно сушан. Било је чак седам или осам дана са температуром 30 и више степени. Ове године смо једва достигли 26 или 27 степени. И овај тип времена би требало да се настави и у јуну месецу. Нормално, биће просечна температура виша, али гледајући овакав развој времена изнад европског континента, не назире се неки топли продор да би температура бар првих седам дана јуна била виша од 30 степени", објаснио је Тодоровић.

Истакао је да у јуну расте вероватноћа за локалне непогоде, што је и типично за јун и јул.

"Можемо да очекујемо, понегде, неку непогоду са великом количином падавина и грмљавином, која је, узгредно речено, опасна појава. Опет типично јунско време", рекао је Тодоровић.

Објаснио је да спољна температура ваздуха није толико ниска, али да се у становима у којима је грејање престало зидови још нису загрејали, па се због тога чини да је још хладно.

"Сад ће полако температура да загрева станове, па мислим да ће бити нешто повољније. Али напољу већ, кад је сунчан дан, постаје топло, кад је људски организам изложен сунцу. Ко је тражио сунце, имаће га, али како одмичу дани и долази јун месец, излазак на отворено сунце, опет представља неку врсту проблема", навео је Недељко Тодоровић.

"Лето ће вероватно бити мање топло од претходна два"

Говорећи о температурама током предстојећег лета, Тодоровић је најавио да ће, гледајући средње температуре, вероватно бити мање топло од претходна два лета.

"Биће пљускова, грмљавина, непогода, што сваког лета имамо. Температура би, гледајући вишедеценијске просеке, била мало изнад просека, степен, два", навео је Тодоровић.

У јуну су, како је додао, просечне максималне температуре између 25 до 27 степени, у јулу од 28 до 30, а у августу од 30 до 28 степени, пошто почиње да пада средња температура.

"Пошто је наше време ретко кад просечно, биће неколико дана са екстремно високим температурама, чак и до 35 степени у јулу и августу, али за разлику од претходна два лета, број таквих дана ће бити мањи", рекао је Тодоровић.

Напоменуо је да ће освежења бити присутна, нарочито у јуну, а да ће лето бити мало топлије, у односу на претходних 100 година, али свежије у односу на прошла два.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво