Читај ми!

Joш један врео дан пред нама - до 38 степени, увече могућe невреме

Жива у термометру данас ће у Србији достизати 38. подеок. Црвени метео-аларм је на снази на Косову и Метохији и на југоистоку земље. УВ зрачење је врло високо. РХМЗ упозорава да су увече могуће краткотрајне непогоде - пљусак, грмљавина, град, олујни ветар.

Joш један врео дан пред нама - до 38 степени, увече могућe невреме Joш један врео дан пред нама - до 38 степени, увече могућe невреме

Већи део дана биће претежно сунчано и екстремно топло - температура ће се у најтоплијем делу дана кретати од 35 до 38 степени, у Београду око 36. Такође, данас је у целој Србији врло високо УВ зрачење.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да су увече на северозападу Србије, а током ноћи ка среди и у осталим крајевима локално могуће краткотрајне временске непогоде: обилни пљускови са грмљавином, појава града и јак и олујни ветар.

У већем делу земље на снази је наранџасти метео-аларм, док је на Косову и Метохији и југоистоку црвени метео-аларм на снази.

То значи да су прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. 

При овако високим температурама нарочито би требало да буду опрезни старији, хронични болесници, труднице, којима се саветује да између 11 до 17 часова, не излазе уколико не морају.

Ако негде путујете колима, будите обазриви јер у возилу на врућини нагло расте температура и далеко је већа од спољне температуре ваздуха. Никако немојте остављати децу или кућне љубимце у колима.

Стручњаци препоручују да се уноси довољно течности, али да не треба пити ледену воду, као ни заслађене напитке или алкохол.

С друге стране, пожељно је конзумирати одређене намирнице које хладе наше тело, попут краставца, зелене салате, парадајза и лубенице.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво