Читај ми!

Смртоносни топлотни талас захватио Европу, букте пожари, у Србији тропске врућине до краја јула

Незабележене температуре у Британији премашују 40 степени, горе Француска, Шпанија, Португалија са преко 45. Стотине људи умрло је од последица врућине. И у Србији жива у термометру ће крајем недеље стићи до 40. подељка. Метеоролог РХМЗ-а Србије Слободан Совиљ каже да ће овако високе температуре обележити последњих 10 дана јула, а најављује и тропске ноћи.

Припремила Милица Милосављевић

Пожар у Радановачкој шуми на периферији Суботице

Око 15 часова у Радановачкој шуми, поред мађарско-српске границе на периферији Суботице, избио је пожар који је захватио око три хектара ниског растиња и борове шуме.

Ватрогасне екипе из Суботице, Малог Иђоша, Старе Моравице и Бачке Тополе, као и добровољних ватрогасних друштава из Суботице, Бајмока и Чантавира после два сата су локализовале пожар, а око 18 часова је угашен.

Према досадашњим сазнањима, нема повређених нити страдалих грађана.

У гашењу пожара учествовало је око 50 ватрогасаца и добровољаца, као и радници ЈП "Војводинашуме" са двадесетак ватрогасних возила.

Опет избио пожар код Клиса у Хрватској

Нови пожар, који је захватио траву и ниско растиње, букнуо је око 14 сати на подручју општине Лећевица, недалеко од Клиса.

Пожар гаси тридесетак ватрогасаца. На терену је девет возила из ватрогасних друштава са ширег каштеланског и сплитског подручја, а како наводи дежурни службеник у Жупанијском ватрогасном оперативном центру, затражена је и интервенција ваздушних снага, преноси Индекс

У јучерашњем пожару у Лећевици изгорело је 20 хектара траве и ниског растиња.

Температурни рекорд у Британији

Велика Британија је забележила највишу температуру до сада, док се топлотни талас интензивира у Европи.

Према раним подацима Мет офиса, температуре у Великој Британији су се на аеродрому Хитроу први пут попеле изнад 40 степени.

Рекорд од 40,2 степена Целзијуса забележен је у 12.50, а прогностичар очекује да ће температуре наставити да расту, преноси Гардијан.

Хрватски канадер стиже у БиХ, гасиће пожар на Чврсници

Хрватски канадер гасиће пожар на Чврсници у БиХ, потврдио је Марио Чутура, командант Јавне ватрогасне службе Посушје.

На гашењу пожара на Чврсници учествује и хеликоптер Оружаних снага БиХ.

Помоћ у гашењу пожара од Хрватске је затражио Савет министара БиХ.

Још се ради на локализацији пожара на Дивчибарама

Шири се пожар на Чврсници, хеликоптер гаси ватру код Херцег Новог

Пожар на планини Чврсници у БиХ од јутрос се шири убрзано. Тај пожар од јутрос гаси један хеликоптер, али тамошњи ватрогасци упозоравају да неће бити могуће угасити га без помоћи канадера из Хрватске и Словеније.

Истовремено, пожар на подручју села Горњи Давидовићи у Билећи и даље је активан, али не угрожава стамбене објекте и имовину мештана. Пожар је активан на неприступачном терену, али се са две стране приближава кућама.

А пожар који је у недељу око 16 сати избио у месту Кабао, изнад насеља Зеленика у Херцег Новом током ноћи се проширио и захватио подручје источно према насељу Буновићи и Бјелским Крушевицама. Ватрогасци кажу да је приоритет да се пожар не прошири на општину Котор.

Како до тога не би дошло, хеликоптер Министарства одбране ће помоћи у гашењу.

(Танјуг, РТРС, vijesti.me)

У Британији би данас могла да буду забележена и 42 степена

Уједињено Краљевство ће данас оборити температурни рекорд, а очекује се да ће жива у термометру достићи и 42. подељак на скали.

У понедељак је забележен 38,1 степен у Сафоку у Енглеској, тек нешто мање од рекорда из 2019. године, када је било 38,7 степени. И у Велсу су забележене рекордне вредности – 37,1 степен.

Највећи део Енглеске, између Лондона, Манчестера и Јорка, данас је под црвеним метео-алармом.

Четири особе су се утопиле покушавајући да у рекама и језерима пронађу спас од врућине. 

У Великој Британији до пре три године била је забележена максимална температура од 35 степени, а тада је забележено 38 степени. Прогностичари први пут у историји за данас прогнозирају преко 40 степени.

Шумски пожари букте Европом, у Португалији пронађена угљенисана тела брачног пара

Шумски пожари и суше погодили су Европу. Евакуисане су хиљаде људи, а стотине су преминуле због екстремних врућина.

Португалски званичници јутрос су саопштили да су угљенисана тела старијег пара пронађена у изгорелом возилу, којим су покушали да побегну од шумског пожара у општини Мурса, на северу земље.

Горан Михајловић из РХМЗ-а каже да су недостатак падавина и високе температуре створили услове за појаву шумских пожара и код нас, те да је потребно да се активности у природи прилагоде томе, нарочито када је реч о паљењу ватре на отвореном.

У Србији је апсолутни температурни рекорд забележен 2007. године

Горан Михајловић из Републичког Хидрометеоролошког завода каже да у Србији неће бити толико високе температуре какве су забележене у Португалији иШпанији, али да ће свакако бити изнад вишегодишњег просека.

Подсећа да је температурни рекорд забележен 24. јула 2007. године, када је у Смедеревској Паланци измерено 44,9 степени. Екстремно високе температуре биле су и 2012. и 2015. године.

"Последњих двадесетак година имали смо топлотне таласе током лета, али у односу на средње вредности и вишегодишње просеке, ово су високе температуре", рекао је Михајловић.

Разговор Драгане Биберовић са Гораном Михајловићем

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода од среде до петка температуре ће се кретати од 34 до 37 степени, а за викенд и почетком наредне седмице биће још топлије са температурама од 37 до 40 степени.

"Ми смо на почетку новог топлотног таласа. Извориште тропске континенталне ваздушне масе је Сахара. Ова изузетно топла маса је преко Пиринејског полуострва дошла до Западне Европе, али и Велике Британије, што је неуобичајено. Одатле ће се преко средње Европе премештати ка Балканском полуострву", рекао је Совиљ.

У наредном периоду падавина ће бити углавном на подручју Атлантика, северне и источне Европе, док ће у Средоземљу и на Балкану бити суво.

"Овај топлотни талас ће обележити последњих десет дана јула. Изузетно високе температуре, наредна два до три дана имаћемо жути, па наранџасти метео-аларм, температуре ће бити од 32 степена до 36 степени. За дане викенда очекујемо даљи пораст, па ће достићи и 40 степени. За Београд је прогнозирано максимално 38 степени", наводи Совиљ.

Падавине ће бити локална појава у петак на северу земље, а пролазно освежење нас очекује од 26. до 28. јула у целој Србији. "То ће мало оборити температуру, а после тог периода нас поново очекује топло време", каже метеоролог РХМЗ-а.

Топло време наставиће се и у августу, за када су прогнозиране мале количине падавина.

Совиљ најављује и тропске ноћи и објашњава да се оне најчешће јављају у великим градовима због бетона, стакла и челика.

"У Београду је досад било 20 тропских ноћи, очекујемо их бар још толико до краја лета, а у Нишу су биле само две. Таj број варира и зависи од величине урбане средине", истиче Совиљ.

Соларна олуја се креће према Земљи и, како се наводи, директан ударац се очекује у јутарњим сатима.

Совиљ истиче да је реч о уобичајеној појави која може да доведе до краткотрајних проблема у телекомуникацијама, а метеоролошки се јавља поларна светлост која је видљива на вишим географским ширинама, али ако је интензивна – може се видети и на нижим.

среда, 06. децембар 2023.
5° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара