Читај ми!

Чека нас температурни ролеркостер, метеоролог РХМЗ-а открива да ли смо се поздравили са снегом

Зима се не предаје, након неколико дана са готово пролећним температурама, од суботе поново хладније. Метеоролог Горан Михајловић из РХМЗ-а каже за РТС да ће до викенда бити веома топло, а да затим следи ново захлађење. Истиче да је ове недеље постојао временски ролеркостер, али да нема назнака да ћемо имати неки екстремно хладни талас.

Горан Михајловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да ће у четвртак и петак бити топло, знатно више од просека, са максималном температуром у већини места између 12 и 17 степени. 

"То је већ весник да полако излазимо из најхладнијег периода. У петак са севера наоблачење, мањи пад температуре. За викенд ће бити хладније, али то захлађење неће бити драстично. Минимална температура у већини места између -2 или -3 и +2 или +3 степена, а максимална температура у овим данима би била између пет и девет степени. Након тога, следеће недеље очекујемо један мањи пораст температуре. Биће повремено падавина, пре свега кише у нижим пределима, а у планинским пределима снег. Не очекујемо веће повећање снежног покривача", рекао је Михајловић.

"Ни у планинским пределима не очекујемо екстремне температуре, између -5 и -8 степени јутарње температуре, с тим да ће максималне температуре бити изнад нуле. Нема назнака екстремно хладног таласа", додаје Михајловић.

Истиче да је ове недеље постојао временски ролеркостер.

"После топлог дана киша, на планинама је било снега, ветра. У региону је било и већих проблема, нарочито уз јадранску обалу. Јак ветар који смо имали стварао је и снежне наносе", казао је Михајловић.

Нема назнака, напомиње, да ћемо имати неки екстремни талас хладноће.

"И у фебруару ће уз кишу бити преласка у суснежицу и снег, али се не види у прогностичком материјалу неко екстремно захлађење. Изашли смо из тог најхладнијег периода. Имали смо ове зиме снега значајније, ако се погледају претходне две-три зиме. Једна карактеристична зима за наше подручје", навео је Михајловић.

Истиче да је и број ледених дана и количина снега био виши него у претходне две или три године, али је то уобичајено за наше подручје.

"Није било екстремних падавина, макар у нижим пределима. На планинама је било сасвим довољно снега и биће га још. Имали смо једну типичну зиму. До краја фебруара би температура максимално била између шест и девет степени, повремено уз кишу, која би у раним јутарњим сатима прелазила у снег, али не уз формирање снежног покривача који би бринуо нас и путаре. Што се тиче грудвања, може се рећи да смо се поздравили", закључио је Михајловић.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу