РХМЗ: Данас до 42 степена, освежење током ноћи

У Србији је и даље на снази црвено упозорење, јер како је прогнозирано, температуре ће достизати 42 степена. Ово је последњи у серији топлих дана и током ноћи стиже освежење, каже дежурни прогностичар РХМЗ-а Драган Ђурић.

Драган Ђурић каже за РТС да се температуре од 42 степена данас очекују у јужном Поморављу - у Лесковцу, Нишу, Крушевцу, и евентуално великом Поморављу.

И данас постоје шансе да историјски максимум у Београду буде оборен - 1905. године је измерено 38,7 степени, а данас је реално да буде 39, каже Ђурић.

"У ситуацији смо да два узастопна дана буду најтоплија од када се врше мерења", указује Ђурић.

Ово је последњи дан топлотног таласа и током ноћи стиже освежење, каже Ђурић.

"Прво у северним и западним крајевима, са појачаним ветром, пљусковима и грмљавином, али то освежење ће се током сутрашњег дана неравномерно осетити. Израженије у Војводини, у западним и централним крајевима Србије. Најмање ће се осетити на истоку и југу. На северу 10 до 12 степени свежије, а у јужним и источним крајевима пет, шест степени, тако да излазимо из ове зоне упозорења, која је подразумевала црвени метеоаларм", каже Ђурић.

Ипак, Ђурић напомиње да је ово освежење краткотрајно и везано углавном за понедељак, док ће у уторак још увек бити релативно пријатно и "не тако топло".

"Међутим, иде веома брзо пораст температуре на подручју Балкана и наше земље тако да ће у среду, четвртак и петак на југу бити опет веома топло са овом вредностима од 37 до 39 степени. Много осетније освежење следећег викенда када имамо шансу да више дана, барем четири, пет дана, температуре буду у границама просека", каже Ђурић. 

Према подацима РХМЗ-а у више градова у Србији је око 11 часова измерена температура ваздуха од 38 степени, а могуће је да ће у току дана на југу и југоистоку бити и до 41 степен.

У Димитровграду је измерено 36 степени, Великом Градишту 37 степени, а Смедеревској Паланци, Великом Градишту, Ћуприји и Нишу је 38 степени Целзијуса.

У Београду је око 11.00 измерено 33 степена.

Иначе, у суботу је у Ћуприји и Нишу измерен 41 степен.

Овако високе температуре не пријају никоме. Зато је битно придржавати се препорука и савета лекара. Доста течности, лагана гардероба, не излазити напоље ако баш не морате, редовно узимање терапије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара