Читај ми!

Запад разочаран потезима Москве

Најаве Дмитрија Медведева о постављању ракета у Белорусији и Калињинграду изазвале су реакције западних војних званичника. У НАТО-у кажу да су разочарани, док Вашингтон понавља да план за размештање ракетног штита у Европи није усмерен ка Москви.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен изјавио је да је "врло разочаран" претњом Русије о размештању ракета близу савезничких земаља и оценио да би то било "призивање прошлости и у нескладу са стратешким односима, о чијем грађењу су се договорили НАТО и Русија".

"Сарадња, а не сукобљавање, представља пут напред", навео је Расмусен у писаној изјави.

Портпарол Беле куће Томи Витор навео је да ће САД наставити да тражи сарадњу са Русијом, али да се план за распоређивање ракета у Европи "добро развија и да нема основа за претње да се повуче".

"Мислим да вреди поновити да одбрамбени ракетни систем у Европи на којем последњих неколико година вредно радимо с нашим савезницима и Русијом није усмерен ка Русији, већ је замишљен да неутралише ракетне претње усмерене из Ирана ка Европи и нашим савезницима", рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Реакције западних војних званичника уследиле су након изјава руског председника Дмитрија Медведева који је, протеклих дана, неколико пута запретио размештањем ракета у руској балтичкој енклави Калињинграду, ако Сједињене Америчке Државе наставе да спроводе план за размештање антиракетног штита у Европи.

Медведев је, такође, изнео могућност да Москва изађе из новог споразума о разоружању који је постигнут са САД, и обустави остале разговоре о контроли наоружања, ако САД настави спровођење планова о размештању антиракетног штита у Европи.

Руски председник је поновио и предлог о подели европског континента на више зона војне одговорности, што је НАТО одбацио 2010. године.

Москва тражи да буде укључена у амерички антиракетни систем у Европи или да добије гаранције да ракете неће бити усмерене на руске одбрамбене системе, укључујући и приступ инсталацијама НАТО-а како би се то потврдило.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије