Читај ми!

Салех се повлачи

Председник Јемена Али Абдулах Салех, потписао споразум о свом повлачењу са власти за 30 дана. Салех добио судски имунитет.

Председник Јемена Али Абдулах Салех потписао је указ о повлачењу са те функције и преносу власти на потпредседника Абеда Рабу Монсура Хадија у замену за имунитет од свих оптужби.

Саудијска телевизија приказала је Салеха како потписује четири примерка указа док седи поред саудијског краља Абдулаха у Ријаду, чиме би требало да буду окончани немири у Јемену који трају девет месеци.

Према потписаном споразуму, Салех ће власт предати у року од 30 дана, а затим ће у року од 90 дана бити одржани превремени председнички избори.

Предвиђено је такође да наредне две године буду прелазан период у конституисању власти, а Салех ће добити судски имунитет.

Демонстранти широм земље су оштро против давања судског имунитета Салеху и траже да му се суди.

Након што се повуче са власти, Салех ће отпутовати у Њујорк због лекарских прегледа, саопштио је генерални секретар УН Бан Ки Мун, након што је телефоном разговарао са одлазећим јеменским лидером.

После потписивања плана, Салех је рекао да ће у потпуности сарађивати са новом предложеном владом националног јединства. Он је говорио и о губицима које је земља претрпела током протеста, али није поменуо да су демонстранти тражили његову оставку.

Салех је протесте назвао "државним ударом", а бомбардовање његове палате у којем је био тешко рањен "скандалом", пренео је АП.

Салех је три пута одбијао да потпише ову иницијативу, коју је начинило шест чланица Савета за сарадњу у Заливу, а коју је јеменска опозиција прихватила у априлу.

Немири у Јемену почели су у јануару, после побуна у Египту и Тунису. Процењује се да је у сукобима демонстраната и режимских снага погинуло око 2.000 људи, а више хиљада је рањено и приведено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара