Читај ми!

Гул: Пола земље председаваће ЕУ

ЕУ ће изгубити кредибилитет када, средином идуће године, Република Кипар преузме шестомесечну функцију председавајућег, изјавио председник Турске Абдулах Гул. Половина председништва водиће јадну Унију, истиче Гул.

Председник Турске Абдулах Гул је изразио жаљење што ће идуће године Република Кипар, коју је назвао "половином земље", преузети шестомесечну функцију председавајућег ЕУ.

"То ће бити половина председништва која ће водити јадну Унију. То сам рекао европским лидерима", пренео је истанбулски лист Акшам изјаву шеф турске државе.

Гул је истакао да ће ЕУ изгубити кредибилитет када, средином идуће године, Република Кипар преузме шестомесечну функцију председавајућег ЕУ.

Анкара не признаје владу у Никозији, иако, је она призната и у Бриселу и у Уједињеним нацијама у Њујорку. У влади у Анкари су раније рекли да ће "замрзнути" односе са Европском унијом ако Република Кипар преузме ту функцију.

Турска је стекла статус кандидата за улазак у ЕУ 1999. године, а приступне преговоре је почела 2005. Приближавање Бриселу није много одмакло од почетка управо и зато што Анкара не признаје Републику Кипар, земљу која је 2004. године примљена у чланство ЕУ.

Кипар је подељен 1974. године када су, после турске војне интервенције, тамошњи Турци прогласили независну државу, коју је досад признала само влада у Анкари. У међувременну су покренути преговори о поновном уједињењу острва, који се воде под покровитељством Уједињених нација, али засад без видљивијих резултата.

Турска се залаже да се убрзају преговори између две заједнице на Кипру, турске и грчке, како би се нашло свеобухватно и прихватљиво решење пре него што Никозија преузме функцију председавајућег ЕУ 1. јула идуће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије