Читај ми!

Косово у Баварској

Пензионисани немачки војници глумили Србе у симулираном сукобу демонстраната и војника Кфора на северу Косова. Вежба одржана у НАТО бази код Регензбурга, пише амерички часопис "Stars and Stripes".

До хаоса је дошло у раним поподневним часовима, неколико сати пре него што су преговори пропали. Гомила људи која је поставила импровизовану барикаду на путу довикивала је подругљиве и увредљиве речи војницима у опреми за разбијање демонстрација који су им се приближавали. "САД, идите кући!" почела је да довикује руља. Затим је неко бацио камен.

Нереди који су потом уследили били су само симулативни тренинг - "камење" су, заправо, биле кесе напуњене песком, руљу је представљала група Немаца, пензионисана војна лица и један вод у активној служби.

То је, ипак, била симулација стварних догађаја на Косову, нове независне балканске државе – и будуће одредиште јединице Националне гарде која се недавно обучавала у Заједничком мултинационалном центру за приправност у Хохенфелсу.

Летос, косовски Срби подигли су барикаде на путевима на северу земље, због спора о граничним прелазима према Србији, што је довело до насилних сукобљавања са локалном полицијом, као и до напетости са мировним трупама НАТО-а.

Званичници Мултинационалног центра у Хохенфелсу, који редовно припрема војнике за међународне мировне снаге у саставу НАТО-а, познате као Кфор – Косовске снаге, одлучили су, после прошломесечне посете Косову, да симулирају догађаје ради обуке.

Важни задаци током грађанских немира укључују одржавање формације у линији, заштићивање бокова, одговор применом адекватне силе и одржавање опште прибраности у моменту када је тешко контролисати емоције, рекао је потпуковник Ерик Мекфаден, вођа тима за обуку мултинационалног центра у Хохенфелсу.

Судећи по акцији изведеној у четвртак, то је лакше рећи него учинити. Јединица Гарде, маневерска чета из Џорџије, довезла је гусеничарско возило које симулира тенк и неколико војних возила "хамви".

Барикада на путу – направљена од дасака шперплоче, наслаганих дрвених палета и старих гума – била је лака за пробијање. Тенк је прошао кроз њу, полако се крећући ка окупљеној гомили, која се повукла. Војници су тада формирали линију у ширини пута, држећи своје штитове у низу како би направили препреку.

Тада су се виновници нереда издвојили из гомиле - око десетак цивила које је глумио вод Првог батаљона Четвртог пешадијског пука америчких снага у Европи у улози супротстављене стране.

Узнемиравање је њихова тактика, давао је савете својим људима пре почетка вежбе командант вода, поручник Тод Пит.

"Покушајте да украдете палице, покушајте да украдите штитове", довикивао је он. "Не ускачи у њихове редове".

Припадници вода провоцирали су војнике. Они су посезали за штитовима док су избегавали ударце пендрецима, бацајући кесе напуњене песком и котрљајући гуме у којима су биле димне гранате. Неко је изненада у гомилу бацио гуму која се пушила.

У неколико наврата, линија Гарде кренула је напред, препустивши се налету, очигледно покушавајући да демонстранте потисне уназад. Сваки пут, Први батаљон искористио је пометњу у
редовима војника, погађајући их кесама напуњеним песком или отимајући им штитове или палице.

"Покушавали су да изазову емоције код војника како би они изгубили концентрацију и дисциплину", рекао је касније Мекфаден. "А када се изгуби концентрација и дисциплина, наравно да супротстављена страна може да преокрене ситуацију у своју корист", додао је он.

Један број војника као да је то лично схватао. У неколико наврата, један од војника одбацио је свој штит и пендрек како би савладао једног од демонстраната. Контролори који врше надзор вежбе у центру у Хохенфелсу прекинули су свако кошкање како би се сценарио наставио. "Они на томе управо падају, постају љути", објашњава потпуковник Мајкл Воткинс, командат Првог батаљона и учесник вежбе са својим водом.

Чинило се да се поправљају током вежбе. Војници су почели да се крећу чврсто приљубљени, настављајући корак по корак напред. Штитили су бокове, држећи штитове подигнутим и спречавајући поједине војнике да јурну напред. Научили су да правилно држе своје штитове, не дозвољавајући да они буду гурани ка њима, спречавајући евентуалне повреде.

Демонстранти су се коначно, по наредби посматрача-контролора, проредили, елиминисани несмртоносним оружјем као што су гумени меци - које би војници Кфора могли, заправо, да користе, али који се не користе у вежби. На крају је чета дошла до граничне линије, што је био циљ.

Мекфаден је рекао да је симулацијом постигнуто оно што се желело – да чета буде способна да се прилагоди ситуацији око себе. "Боље је тешке лекције учити овде, него да са њима морате да се суочите када сте размештени на терену", рекао је он.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара