Читај ми!

Републиканска параноја

Због опасности од тероризма, муслимани на аеродромима у Америци требало би да пролазе кроз специјалну контролу, изјавио кандидат за председничку номинацију Републиканске партије у САД Рик Санторум. Конгресмен Рон Пол из Тексаса сматра да се ништа не решава претварањем у полицијску државу.

Кандидат за председничку номинацију Републиканске партије у САД Рик Санторум рекао је да би муслимани на аеродромима у Америци требало да пролазе кроз специјалну контролу, због опасности од тероризма.

Санторум је, током дебате водећих републиканских политичара у Вашингтону о националној безбедности САД и спољној политици, рекао да би, као председник Америке, увео посебну контролу за муслимане.

"Били би посебно проверавани они за које постоје највеће шансе да би починили неки злочин и јасно да су муслимани ти на које би требало да се обрати пажња", изјавио је Санторум, бивши републикански сенатор из Пенсилваније.

Бизнисмен Херман Кејн донекле је подржао тај став партијског колеге, познатог по конзервативним ставовима.

Међутим, није конкретно навео муслимане као оне које би посебно требало прегледати на аеродромима. Кејн сматра да би безбедносне транспортне службе требало да спроведу такозвану циљну идентификацију потенцијалних терориста.

"Било би превише поједностављено увести етничко профилисање, већ је потребно да се тиме баве безбедносне агенције и да одређују ко ће бити профилисан", истакао је Кејн.

Конгресмен Рон Пол из Тексаса оштро се успротивио идеји да се муслимани посебно проверавају на аеродромима, рекавши да никада не би требало подредити слободе и људска права безбедности.

"То је као када бисте поставили камеру и полицајца у сваку кућу, очекујући да ћете тако спречити некога да бије жену или децу. Нећемо спречити злочине ако се претворимо у полицијску државу", изјавио је Пол.

Некадашњи председавајући америчког Конгреса Њут Гингрич, који према последњим истраживањима води међу републиканским кандидатима, рекао је да је битно сачувати право сваког да се сматра невиним, док се не докаже кривица. Ипак...

"Уколико желите да нађете неког ко покушава да унесе нуклеарно оружје на америчко тле, сигурно је да ћете користити сва расположива средства да дођете до информација о томе", рекао је Гингрич.

Западни Балкан и тема Косова и Метохије нису ниједном поменути током двосатне дебате републиканских председничких кандидата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара