Читај ми!

Без компромиса о буџетском дефициту

Демократе и републиканци нису постигли компромисно решење о начину смањења буџетског дефицита у наредних 10 година. Барак Обама оптужио републиканце за пропаст преговора, пошто су одбили да размотре повећање пореза на богатство.

Посебни комитет америчког Конгреса, састављен од представника обе странке и оба дома, није постигао компромисно решење о начину смањења буџетског дефицита за најмање хиљаду двеста милијарди долара у наредних 10 година.

 

Председник Барак Обама каже да су републиканци криви за пропаст преговора, јер су одбили даразмотре повећање пореза на богатство.

У заједничком саопштењу које су потписали копредседавајући комитета, демократска сенаторка Пети Муреј и републиканац Џеб Хенсерлинг, истиче се да, упркос немогућности да се постигне компромис, обе стране завршавају двомесечне преговоре.

Обе стране су уједињене у уверењу да фискална криза мора да се реши и да се то питање не може оставити генерацијама које долазе, наводи се у саопштењу. Главни камен спотицања била је немогућност постизања консенуса око повећање пореза за оне који зарађују преко милион долара годишње.

Председник Барак Обама је разочаран исходом преговора, за шта окривљује то републиканце. Председник САД каже да још увек постоји превише републиканаца у Конгресу који одбијају да слушају гласове разума и компромиса који долазе изван Вашингтона.

"Они и даље инстирају на смањењу такса за два процента за најбогатије Американце, чак и ако то значи немогућност смањења дефицита или велика смањења у образовању и медицинским истраживањима", објаснио је Обама.

Неуспех да се пронађе компримисно решење активираће раније договорени механизам о смањењу издатака у износу од хиљаду милијарди долара 1. јануара 2013. године, од којих ће за 454 милијарде бити смањен буџет за одбрану.

Остатак ће бити надокнађен смањењем здравствених бенефиција пензионерима. Неки закондавци су већ почели да позивају на одустајање од тог механизма, којим би се, како се рекли, значајно ослабиле одбрамбене спобности Америке. Обама, међутим, не пристаје на то и тражи договор о смањењу дефицита.

"Ставићу вето на све покушаје да се укину та аутоматска смањења", рекао је амерички председник и додао да неће бити лаког изласка из ове ситуације. Берза је већ реговала негативно на немогућност постизања комромиса, тако да је индустријски индекс Дау Џонс јуче забележио пад од два одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије