Читај ми!

Голотиња у знак подршке

Израелке позирале наге у знак подршке Египћанки која је на блог поставила своју слику без одеће, у знак потеста због ограничавања слободе у Египту. Њен гест оштро осудили традиционалисти у земљи.

Десетине Израелки скинуло је одећу у знак солидарнисти са 20-годишњом египатском блогерком која је изазвала буру реаговања у арапском свету прошле недеље, јер је позирала нага и објавила ту своју фотографију у знак протеста због ограничавања слободе изражавања у Египту.

Дирнуте таквим протестом, четрдесетак Израелки позирале су, такође, наге за групну фотографију у знак подршке египатској активисткињи Алији Магди Елмахди, изложеној претњама и оштрим критикама.

Међутим, за разлику од ње, Израелке нису сасвим изложиле интимне делове свог тела пред фотоапаратима.

Иницијатор потеза била је 28-годишња Ор Теплер, која је преко Фејсбука позвала жене да "покажу подршку на ненасилан и легитиман начин жени која је баш као ми – млада амбициозна, пуна снова и која је очито развила смисао за хумор", како је написала.

"Девојке, хајде да дамо свету добар разлог да види јединствену лепоту израелских жена. Без обзира на то да ли су оне Јеврејке, Арапкиње, стрејт или лезбијке, јер овде, од сада, то није важно. Хајде да покажемо онима коју сумњају да наш међународни дискурс не зависи од влада", истакла је Теплерова.

Израелке које су се одазвале фотографисале су се држећи транспаренте са поруком: "Љубав без граница" и "Одавање поштовања Алији Елмахди. Сестре из Израела".

"Дошла сам на ту идеју оног дана када је објављена фотографија блогерке. Нисам очекивала да ће изазвати такав одговор. Ишло ми је на живце што је примила милион увредљивих коментара и претњи смрћу. Осећала сам да када либерална, просвећена жена у Каиру не може да се изрази и када добија претње од своје државе, треба да искажем солидарност", рекла је Ор Теплер за онлајн издање најтиражнијег израелског листа Једиот ахронот.

Она је објаснила да је левичарка и да тежи миру, а да осећа да владе не представљају једноставне људе који имају такве тежње. Теплерова је, иначе, била активна у социјалним протестима овог лета у Израелу.

Покушала је да ступи у контакт са Египћанком, али без успеха. "Послала сам јој и-мејл, али сам видела да су јој Твитер и Фејсбук затворени. Људи стварно хоће да је гурну доле, а ми желимо да покажемо да има много група које је подржавају", рекла је израелска активисткиња.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије