Читај ми!

Туарези продали Сеифа

Номад Јусеф Салех ел Хотмани за милион долара обавестио либијске власти о локацији Сеифа ел Ислама, јавља Ројтерс. Либијске власти одбацују наводе да ће "Мач ислама" бити изручен Хагу. Главни тужилац Међународног суда Луис Морено Окампо каже да Гадафијевом сину не мора нужно да се суди у Хагу.

18.33 - Делегација Црвеног крста посетила Сеифа ал Ислама.   

Сеифа ел Ислама, сина бившег либијског вође, издао је номад који тврди да је био унајмљен да му помогне да побегне у суседни Нигер уз обећање да ће му бити исплаћено милион евра.

"Уверио сам Сеифа да ми верује", рекао је сахарски номад Јусеф Салех ел Хотмани, доказујући то тврдњом да је био у истом аутомобилу са сином бившег либијског вође у ноћи када је ухапшен.

"Убеђен сам да су Сеиф и његови чувари планирали да ме убију кад дођемо до границе. Имали су два пиштоља, две гранате, нож и лисице", рекао је Хотмани.

Хотмани је објаснио да је сам контактирао револуционарне борце на југу Либије како би их обавестио о проласку Сеифовог конвоја од два аутомобила у ноћи између 18. и 19. новембра. 

Номад је рекао да је Гадафијев син сањао о томе да напусти Либију и да се једног дана можда врати у земљу.

Агенција Ројтерс, којој је Хотмани дао изјаву, наводи да није јасно зашто је Сеиф изабрао да верује номаду који би га могао врло лако издати, али Хотмани каже да је био у тешком положају с обзиром на то да су му у револуцији убијени отац и тројица браће. 

Између Триполија и Хага 

Прелазне либијске власти неће изручити Ел Ислама Међународном кривичном суду, рекао је либијски министар правде Мохамед ел Алаги.

"Нећемо га изручити", укратко је одговорио Алаги. Речи либијског министра уследиле су одмах по доласку главног тужиоца Међународног кривичног суда Луиса Морена Окампа у Триполи на разговоре са либијским званичницима у вези са јурисдикцијом у случају "Мача ислама".

Окампо је по доласку рекао да Ел Исламу не мора нужно да се суди у Хагу у случају да је правосудни систем Либије дорастао том задатку, и додао да не планира да посети сина бившег либијског лидера.

Главни тужилац Међународног суда претходно је изјавио да ухапшени Либијци треба да буду изведени пред лице правде, а да ће о месту суђења бити одлучено у консултацији са судом.

Окампо ће у Триполију причати и о бившем шефу обавештајне службе Абдулаху ел Сенусију, против кога је Међународни суд, такође, подигао оптужницу.

Тужилац Морено Окампо раније је оценио да националне владе имају право да суде својим грађанима за ратне злочине, али да је забринут да ли ће Ел Ислам имати праведно суђење и да ли ће му бити суђено за исте оптужнице као пред међународним судом. 

На речи главног тужиоца реаговао је либијски премијер Абдел Рахим ел Киб, који је обећао да ће ухапшени имати "правично" суђење током којег ће бити испоштовани међународни правни стандарди.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара