Читај ми!

Агенти ЦИА у рукама Хезболаха

Велики пораз Америке на Средњем истоку. Иран и Хезболах похватали десетак шпијуна ЦИА. Вашингтон страхује да су погубљени, или ће се то ускоро догодити. Агенти ЦИА откривени у пицерији у Бејруту.

Амерички напори да продру у срж иранског нуклеарног програма и разоткрију планове Хезболаха против Израела доживели сu најтежи ударац у последњих неколико деценија, пошто су Техеран и њихова подружница у Либану заробили десетак агената Централне обавештајне агенције, о чијој се судбини не зна апсолутно ништа.

"Шпијунажа је опасан посао", рекао је телевизијској мрежи Еј-Би-Си неименовани званичник у Вашингтону који је потврдио губитак извесног броја агената у последњих шест месеци. "Ризици често доносе успех, али некад доживите и пораз".

За агенте ухваћене на територијама које контролише Хезболах, суштински, нема никакве наде, јер та организација најчешће стреља заробљене шпијуне, али и особе за које се сумња да су издали њихову борбу.

"Уколико су заиста шпијуни који су шпијунирали Хезболах, не верујем да ћемо их више видети. Они су веома, веома окрутни момци који никоме не опраштају", рекао је бивши агент ЦИА Роберт Бер, који је током осамдесетих био стациониран у Бејруту.

Истовремено, разбијање две независне шпијунске мреже у региону за који је САД животно заинтересован представља највећи ударац за америчке шпијунске службе још од 11. септембра 2001. године и убиства шефа ловаца на Осаму бин Ладена 2009. године.

Хезболах, који гро средстава за дејства добија директно из Ирана, важи за највећег противника САД на Блиском истоку и организацију одговорну за смрт више Американаца од саме Ал Каиде. Хезболах је само у једном нападу, 1983. године у Бејруту, убио више од 300 људи, укључујући и 260 Американаца.

Реакције у Вашингтону на хватање шпијуна су различите. Известан број званичника тврди да овај догађај није резултат слабости америчких обавештајаца, већ вештине Иранаца и њихових ученика у Либану. Други, пак, сматрају да одговорност сносе челници ЦИА, због "лоше урађеног посла".

Цела акција текла је прилично једноставно, два агента Хезболаха повезала су се са оперативцима ЦИА у Бејруту и успели да их убеде да желе да раде за Американце. Амерички агенти су се са својим изворима састајали у локалној пицерији, па су обавештајци Хезболаха успели да идентификују десетак шпијуна који су ту долазили.

Према извештајима из Вашингтона, оперативци ЦИА улењили су се и састајали са више сарадника на истом месту.

Готово истовремено, иранска обавештајна служба успела је да "провали" тајну интернет-комуникацију између централе и агената на терену које је плаћала ЦИА, која још увек нема јасну представу колико је агената изгубљено у тој држави.

Према обиму информација које у последње време долазе из Ирана није немогуће да је срушена комплетна мрежа доушника, односно да су Иранци ухапсили на десетине агената.

Иранске власти су још у мају саопштиле да је ухапшено тридесетак америчких и израелских шпијуна.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара