Читај ми!

И Руси постављају штит?

Реакција Русије на размештање америчког противракетног штита у Европи биће "разумна и одговарајућа", рекао руски председник Дмитриј Медведев. Једна од могућности јесте и постављање својих пројектила у Белорусији и Калињинграду, наводи неименовани руски дипломата.

Руски председник Дмитриј Медведев рекао је да ће реакција Москве на размештање америчког противракетног штита у централној Европи бити "разумна и одговарајућа". 

"Морамо да донесемо одређене одлуке, које ћу објавити у најскорије време. Нема сумње да ће наше деловање бити разумно и адекватно", истакао је Медведев после састанка са официрима Јужне војне области.

Руски председник је, како преноси агенција Итар-Тас, истакао да те одлуке "неће затворити врата за наставак разговора са партнерима из Северноатлантског војног савеза о ситуацији у вези са ракетним штитом у Европи".

Разуман и одговарајући одговор Москве могао би бити, судећи по изјави неименованог дипломатског извора, размештање тактичких пројектила у Белорусији, преноси агенција Интерфакс.

Исти извор каже да би Русија могла да постави ракете "искандер" и у руској балтичкој енклави, Калињинграду.

"Oво би нам омогућило да се супротставимо претњама руским стратешким снагама у случају да компоненте америчке ракетне одбране буду постављене близу наших граница", рекао је неименовани дипломата.

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је за Волстрит џурнал да ће Белорусија, чак и ако Москва не буде наставила реализацију свог плана о размештању ракета "искандер", размотрити куповину тих пројектила за своје потребе.

Амерички званичници су потребу постављања ракетног штита у Европи до сада правдали тиме да на тај начин желе да спрече потенцијалне нападе из Ирана на савезнике у Европи.

Русија сматра да би постављање америчког ракетног штита у Европи до 2020. године угрозило њен стратешки нуклеарни потенцијал. Москва је упозорила на могућности избијања нове трке у наоружању са САД, уколико Вашингтон буде игнорисао њене примедбе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара