Читај ми!

Нове активности на југу Ирана?

Техеран појачао напоре да произведе нуклеарно наоружање о чему сведоче сателитски снимци базе Парчин, где је примећена повећана активност. Ирана такве тврдње назива "смешним". Велика Британија обуставља све послове са Ираном, сем оних који се односе на трговину нафтом. Француска за престанак куповине тог енергента од Ирана.

Сателитски снимци показали су појачану активност у иранском постројењу Парчин, на југу земље, сазнаје агенција АП од неименованих званичника три земље чланице Међународне агенције за атомску енергију. У тој бази, како верује међународна заједница, Техеран тајно ради на производњи нуклеарног наоружања.

Према речима тих званичника, Техеран жели да прикрије трагове "чистећи терен и уклањајући доказе нуклеарног истраживања и развоја".

Постројење у војној бази Парчин, југозападно од Техерана Међународна агенција за атомску енергију је у извештају од 8. новембра описала као место које се користи за тестирање нуклеарног оружја.

Званичници три земље чланице ИАЕА навели су да су недавни сателитски снимци тог места показали појачану активност, укључујући и велики број возила која долазе и одлазе из базе.

"Теретни камиони, џипови и кранови су виђени како улазе и излазе, након чега су опрема и опасни материјали уклоњени са тог места", пише у извештају који је достављен агенцији АП.

Међутим, амбасадор Ирана у ИАЕА Али Ашгар Солтанијех одбацује поменуте наводе као "детињасте приче". Солтанијех, како каже, није чуо ни за какве појачане активности у војној бази у Ирану, а тврдње о томе је назвао "смешним".

Стручњаци ИАЕА су два пута посетили Парчин, али 2005. године, када им је дозвољено да изврше инспекцију у неколико тамошњих зграда, у којима нису пронашли ништа сумњиво. 

Економска изолација Ирана

Велика Британија наложила је својим финансијским институцијама да зауставе све послове са иранским партнерима, јавио је Ројтерс, преносећи да се очекује да и САД појачају санкције Техерану због нуклеарног програма.

Британска агенција, међутим, наводи да се овај потез не односи на трговину иранском нафтом.

"Верујемо да акције иранског режима стављају под суштинску претњу британску националну и безбедност међународне заједнице. Одлука је нови потез у спречавању Ирана да стекне нуклеарно оружје", рекао је британски министар финансија Џорџ Озборн.

Француска је позвала своје савезнике да престану да купују иранску нафту како би извршили додатни притисак на режим из Техерана да обустави своје нуклеарне активности.

Из кабинета француског председника се апелује на увођење санкција Техерану, које су "без преседана", укључујући и замрзавање имовине Иранске централне банке и обуставу куповине иранске нафте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије