Читај ми!

Египатска влада поднела оставку

Влада Египта поднела оставку владајућем Војном савету. Египатска војска се обрачунава са демонстрантима који траже цивилну власт. У најновијим сукобима полиције и демонстранaта у Каиру погинуло најмање 20 људи, а повређено 1.750.

Влада Египта поднела је оставку. Влада је оставку владајућем Војном савету понудила још јуче, али је она прихваћена вечерас, после целодневних консултација Савета, јавио је Ројтерс. Оставка је уследила после вишедневних протеста на улицама Каира.

Само у данашњим сукобима полиције и демонстранта на централном тргу Тахрир у Каиру погинуло је најмање 20 људи, саопштила је централна мртвачница у том граду, а пренео Ројтерс. Тиме се број жртава тродневних немира повећао на 35.

Претходно је египатска војска саопштила да су 33 особе убијене у сукобима, прецизирајући да су жртве страдале током одбране министарства унутрашњих послова, а не у покушају да се демонстранти растерају. Египатско министарство здравља саопштило је да је у сукобима повређено 1.750 људи.

"Војска није ишла на Тахрир, него су демонстранти дошли до министарства. Демонстранти имају право да протестују, али ми морамо да станемо између њих и министарства унутрашњих послова", рекао је генерал Саед Абас, који је и помоћник заповедника Централне војне команде.

Абас је додао да ће слична заштита бити понуђена демонстрантима на Тргу Тахрир уколико они то затраже. Војни званичник је, међутим, окривио демонстранте да су зауставили нормалан живот у центру Каира, што нарочито угрожава пословање компанија.

Према речима генерала Абаса, војска ће наставити са својим плановима о одржавању парламентарних избора, заказаним за 28. новембар.

Очекује се да ће већину на предстојећим изборима освојити исламске партије, попут утицајне Муслиманске браће, али остаје сумња да ли ће будућа влада имати снаге да се супротстави генералима.

Стопа криминала је повећана, верски сукоби су у порасту, а полиција се још није вратила на улице, што је војска искористила да себе представи као спаситеља, пише АП.

Војска је већ тражила да надзире комисију која ће писати нови устав, захтевајући улогу "чувара" устава, што би значило да ће војни буџет бити тајан, а да ће војска имати право вета у изради устава.

Први сукоби у Каиру избили су у петак када су окупљени демонстранти затражили да војне власти у земљи брже пренесу власт на цивилну владу. Војска је, иначе, планирала да задржи председничка овлашћења до стварања новог устава и председничких избора, што је требало да се догоди тек крајем 2012. или почетком 2013. године.

Демонстранти су, такође, затражили од министарства унутрашњих послова да спроведе реформу у полицији, имајући у виду силу коју је примењивала током рушења председника Хоснија Мубарака у фебруару.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије