Читај ми!

Шинаватра остаје у Црној Гори!

После оштрих критика јавности, тајландска влада искључила могућност давања краљевске амнестије одбеглом бившем премијеру Таксину Шинаватри.

Тајландска влада искључила је могућност давања краљевске амнестије одбеглом бившем премијеру Таксину Шинаватри, након оштрих критика противника на вест да се припрема нацрт амнестије.

Шинаватра, који је добио и црногорско држављанство, живи у иностранству како би избегао одлазак у затвор због корупције, а прошле недеље на састанку владе је разматрана могућност давања краљевске амнестије која би му омогућила да се врати у земљу без одласка у затвор, што је изазвало љутите реакције његових противника.

"Шинаватра неће добити било какве погодности током овогодишње краљевске амнестије", рекао је министар правде Прача Промнок.

Тајландски краљ Пумипун Адунједет на свој рођендан 5. децембра даје амнестију неким затвореницима, али њом обично нису обухваћени осуђени због дроге, корупције и они који нису провели одређено време у затвору.

Локални медији су прошле недеље пренели да ће овогодишња уредба, коју мора да одобри краљ, бити проширена и на "осуђенике који су старији од 60 година и осуђени на мање од три године затвора".

Бивши премијер, кога је војска збацила с власти државним ударом 2006. године, има 62 године и живи у Дубаију како би избегао служење двогодишње казне затвора због корупције.

Могућа амнестија за Шинаватру прети да повећа напетости у Тајланду, а протеклих дана одржани су масовни скупови за и против декрета.

Противници Шинаватре, Покрет жутих мајица, отказао је за данас заказане демонстрације у Бангкоку "пошто је министар правде саопштио да опроста неће бити", рекао је представник тог покрета Парнтеп Пурпонгпан, преноси АФП.

Извештаји о амнестији дошли су у осетљиво време за премијерку Јинглук Шинаватру, Таксинову млађу сестру, коју сматрају његовом продуженом руком, пошто је већ суочена са бројним критикама због неадекватног реаговања на вишемесечне велике поплаве у земљи и Бангкоку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије