Вешала за вође Аум Шинрикјоа

После дуготрајног судског процеса, 13 припадника јапанског култа Аум Шинрикјо, укључујући лидера Шоко Асахару, осуђено на смртну казну. Одговорни су за злочине у којима је убијено 29, а рањено око 6.300 људи. Најтежи међу злочинима је напад сарином на метро у Токију.

Врховни суд у Токију потврдио је смртну казну члановима религијске групе Аум Шинрикјо и тиме је окончан судски процес дуг 16 година. Припадници те секте одговорни су за серију злочина у Јапану крајем осамдесетих и у првој половини деведесетих година прошлог века, у којима је погинуло 29, а рањено око 6.300 људи. Напад у којем је страдало највише људи јесте напад бојним отровом сарином на токијску подземну железницу, у марту 1995. године.

Током маратонског судског процеса оптужено је 189 особа, а на смрт осуђено 13 особа међу којима и лидер секте, гуру Ћизуо Мацумото, боље познат по свом алијасу Шоко Асахара.

Секта је заснована на мешавини будистичког и хиндуистичког учења, те оригиналних идеја самог Асахаре.

Јапански медији данас објављују потресне приче чланова породице настрадалих, као и жртава гасног напада на токијску железницу. Неки од њих претрпели су тешка оштећења мозга која су прозроковала потпуни инвалидитет.

Истовремено, полиција позива становништво да пружи информације о три члана врхушке Аум Шинрикјоа који су и даље у бекству.

У нападу нервним гасом сарином на возове који су улазили у станице токијског метроа које нарочито често користе посланици парламента, чиновници оближњих министарстава и судова, 20. марта 1995. године погинуло је 13, а повређено око 6.300 људи.

Напад на престонички метро изведен је у тренутку када су чланови секте били под присмотром полиције и претили су им забрана и хапшења због ранијих злочина.

Пре Токија, сарин су употребили у граду Мацумотоу 1994. године, када је погинуло осам и повређено 200 људи, а 1989. године чланови секте брутално су масакрирали адвоката Цуцуму Сакамотоа и његову породицу.

Ослободивши сарин у пет вагона на три линије подземне железнице у Токију, чланови култа покушали су да изазову хаос и инспиришу преврат у престоници и тако бар добију на времену, ако не и паралишу државу.

Лидер култа Шоко Асахара пре овог злочина говорио је својим следбеницима да ће једног дана оборити владу и срушити државу и постати краљ Јапана.

Сам Асахара, стар 56 година, очекује извршење смртне казне вешањем у затвору и већ три године одбија посете адвоката и пријатеља.

У основном судском процесу који је трајао седам година и десет месеци, а окончан је 2004, Асахара је као иницијатор и инспиратор више злочина одговарао на 13 оптужби међу којима су најтеже биле оне за убиставо, покушај убиства и отмицу.

Секта као злочиначка организација

Опужба за убиство теретила је Асахару за смрт 27 људи. У првим годинама маратонског процеса који почео у априлу 1996. године, вођа секте је био расположен за причу и често неповезано брбљао и мумлао, због чега је и више пута био избациван из суднице. Ипак, током последњих пет година држао резервисано и чак чинио незаинтересованим за исход суђења.

И последња, 257. по реду сесија суда остала је упамћена по томе што је Асахара, за време вишечасовних завршних речи тужиоца и одбране ноншалантно зевао и мљацкао, све до самог краја, када га је осам стражара подигло и држало на ногама док је главни судија читао пресуду. 

Жалба на смртну пресуду која се базирала на тврдњи да је Асахара психички неурачунљив и да није био у стању да прати суђење, одбијена је, јер је утврђено да је он делимично комуницирао са особљем затвора.

Поред отровних гасова, пре хапшења хемичари Аум Шинрикјоа производили су и дроге као што су ЛСД, мескалин и амфетамини. Руководство култа на челу са Асахаром имало је и суманути план о изградњи постројења у којем би било произведено око 70 тона сарина за напад на читаву престоницу.

Упркос томе што је комплетно руководство похапшено, а група раскринкана као злочиначка организација, њени остаци и даље функционишу.

Наиме, прочишћени Аум Шинрикјо, преименован у јануару 2000. године у Алеф, упркос великом противљењу већине грађана, и данас регрутује нове чланове и има, процењује се, око 1.500 припадника који и даље поштују Асахару као великог духовника. Неки од њих и даље верују да је њихов гуру невин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије