Читај ми!

Нови сукоби у Каиру

Једна особа погинула, док је више од 700 повређено у сукобима полиције и демонстранта на тргу Тахрир у Египту. Учесници протеста захтевају да се што пре конституше цивилна власт.

У сукобима демонстраната и полиције у Каиру погинула једна особа, а више од 700 је повређено, јавља египатска државна агенција МЕНА. До сукоба је дошло када су безбедносне снаге покушале да спрече демонстранте да поставе шаторе и остану на тргу.

Демонстранти су желели да одају почаст жртвама побуне против бившег председника Хоснија Мубарака и изразе протест због превелике улоге војске у постреволуционарном периоду.

До сукоба је дошло након што је полиција срушила шаторе око 100 демонстраната који су ноћ провели на тргу после масовних демонстрација одржаних у петак.

Акција полиције изазвала је око 5.000 демонстраната да се врате на трг при чему је дошло до сукоба, пренео је Ројтерс.

Полиција је користила гумене метке, сузавац и тукла демонстранте пендрецима, у једном тренутку рашчистивши трг, па су се борбе пренеле на споредне улице у центру Каира.

Данашњи инциденти на улицама Каира дешавају се само девет дана уочи парламентарних избора. Први избори од збацивања Мубараковог режима заказани су за 28. новембар, после којих ће се знати ко ће имати одлучујућу улогу у креирању новог устава.

Око 50.000 Египћана јуче се окупило на тргу Тахрир тражећи укидање војног савета који управља земљом од збацивања Мубарака.

Организације за људска права процењују да се од збацивања Мубарака 12.000 људи нашло пред војним судом. У Египту велики број људи сматра да је војска добила превелика овлашћења после промене режима.

Осетљиву ситуацију у Египту додатно компликују и сукоби муслимана и Копта. У окршајима пре два дана повређено је 29 људи. До окршаја је дошло када је група Копта желела да протестном шетњом кроз престоницу ода пошту погинулима у сукобу са војском 9. октобра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара