Читај ми!

Могућ нуклеарни рат

Начелник Генералштаба руске војске генерал Николај Макаров упозорио је да Русија може да буде увучена у сукобе на својим границама, који би имали потенцијал да се претворе у нуклеарне ратове.

Русија је суочена са великим ризиком да буде увучена у сукобе на својим границама, који би имали потенцијал да се претворе у нуклеарне ратове, рекао је начелник Генералштаба руске војске генерал Николај Макаров.

Руски генерал скренуо је пажњу на ширење НАТО-а на исток и упозорио да је ризик од увлачења Русије у локалне конфликте знатно увећан.

Како преносе руске агенције, он је додао да би "под одређеним условима, такви локални и регионални сукоби могли да прерасту у рат у коме би било коришћено и нуклеарно оружје".

Државна војна доктрина предвиђа да армија може да користи атомско оружје у случају нуклеарног напада на Русију или њеног савезника, као и приликом напада конвенционалним наоружањем великих размера, који би могао да угрози Русију, преноси АП.

Начелник Генералштаба руске војске упозорио је да планирано повлачење снага НАТО-а из Авганистана може да буде окидач за сукобе у бившим совјетским републикама у Централној Азији који могу да израсту у рат широких размера.

Макаров се посебно осврнуо на планове НАТО-а да понуди чланство Украјини и Грузији, за које сматра да су безбедносна претња за Русију. Ситуација је посебно осетљива када је реч о Грузији, против које је Русија ратовала 2008. године и чије отцепљене области Јужну Осетију и Абхазију признаје као независне државе.

Како преносе руске агенције, Макаров је назначио да руска армија планира да повећа број војника по уговору, а смањи број регрута, са планом да у будућности уведе у потпуности професионалну војску. Макаров, међутим, није рекао када Русија планира да укине обавезно служење војске.

Русија има милион војника и због малог природног прираштаја има све већи проблем да обезбеди довољан број регрута за њену попуну. Увођење професионалне војске представља велику промену званичног става да је редовно служење војног рока јефтиније од професионалне војске.

Иначе, Америка и Русија су највеће нуклеарне силе на свету. Русија има преко 15.000 атомских бомби, а САД преко 10.000, али се већина тих бомби налази у подземним складиштима, док је у оперативној употреби 2.500 руских и око 2.000 америчких нуклеарних бомби.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара