Читај ми!

Берлускони, оставка или нови трик

Притиснут са свих страна теретом кризе, Силвио Берлускони понудио оставку, али тек када парламент усвоји пакет закона који тражи ЕУ. Берлускони је, такође, рекао да се неће кандидовати на евентуалним превременим изборима.

Италијанске акције на светским финансијским тржиштима скочиле су истог тренутка када је Силвио Берлускони обећао да ће поднети оставку на место премијера, додуше тек када парламент усвоји пакет закона који од Италије тражи Европска унија.

Берлускони је, такође, рекао да се неће кандидовати на евентуалним превременим изборима.

"Поднећу оставку чим тај закон буде усвојен, пошто верујем да је већина изгубљена, видим изборе почетком фебруара и нећу се на њима кандидовати", рекао је Берлускони, преноси британски Би-Би-Си.

"После усвајања овог финансијског закона који има амандмане за све што је Европа тражила од нас, повућићу се да би шеф државе могао да започне консултације", рекао је раније Берлускони телевизији Канал 5, чији је власник.

Пад италијанских акција и све скупљи кредити за ту државу главни су разлози због којих огромна већина Италијана више не жели да види Берлусконија у кабинету премијера, што се одмах осетило и у парламенту, где је изгубио апсолутну подршку, мада је Сенат на једвите јаде прогурао буџетски рачун за прошлу годину.

Италијани ће, ипак, морати да сачекају бар недељу дана, јер пакет бриселских закона још увек није ни стигао у Сенат, који ће, истовремено, бити и поприште компликованих преговора после којих ће бити јасно да ли ће Италија добити нову владу, или ће морати да се спреми за ванредне изборе.

Аналитичари упозоравају да би Берлусконијева понуда могла представљати вешт политички маневар, којим је "злочести дечко" европске политичке сцене, везујући своју судбину за исход гласања о овим законима, блокирао и опозицију и пребеге из својих редова, јер је сада мало вероватно да ће се било ко дрзнути да поверење влади тестира током усвајања аката кључних за будућност државе.

Уколико закони буду усвојени, сматрају Италијани, државу сасвим сигурно чекају ванредни избори, на којима ће Берлускони поново бити главни кандидат своје партије, али са окрњеним ореолом непобедивости на италијанској политичкој сцени.

Ситуација на берзама

Нема, међутим, дилеме да је Берлускони озбиљно уздрман, о чему сведоче и фотографије његових забелешки током гласања у парламенту, на којима пише "оставка" и "осам издајица".

Није познато да ли је међу "издајицама" и Умберто Боси, Берлусконијев кључни коалициони партнер који га је у уторак замолио да поднесе оставку "зарад добра Италије", која би се са свега неколико лоших потеза могла претворити у нови епицентар кризе у еврозони.

Оливер Рот са Франкфуртске берзе рекао је да берзе уопште нису срећне због ситуације у Италији, јер Берлускони већ неколико недеља показује да са њим неће бити стабилности око мера штедње које су нам потребне.

Према његовим речима, берзама је потребна стабилност, а управо је стабилност оно што Берлускони не може да гарантује.

Европи, суоченој са могућим банкротом Грчке, неопходна је економска стабилност Италије.

Економски стратег Алек Јанг каже да многи сматрају да је Европски Фонд за економску помоћ превише мали да би спасао Италију.

"Инвеститори се све више плаше да ће Италија постати нова Грчка, а за то нема довољно пара. Стога, пука промена власти у Италији не решава проблем на дуже стазе", навео је Јанг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије