Иран прави(о) атомску бомбу

Иран је радио на развоју нуклеарног оружја и обављао тестирања потребна за израду таквог наоружања, саопштила Међународна агенција за атомску енергију. Израелски медији најављују могуће нападе на мете у Ирану. Техеран одбацује оптужбе као неосноване.

Међународна агенција за атомску енергију, ИАЕА, објавила је, коначно, нашироко цитирани извештај о иранском нуклеарном оружју у којем се наводи да је Техеран активно радио на развоју атомског наоружања до 2003. године, али и упозорава да су "неке од ових активности још у току".

У извештају се детаљно наводи начин на који се дошло до потребног материјала и технологије потребне да се он обради до тачке да је спреман за употребу у атомској бомби.

"Агенција гаји озбиљну забринутост везану за војну димензију иранског нуклеарног програма", наводи се у извештају.

Званичници у Техерану истичу да објављивање оваквог извештаја показује да су Агенција за нуклеарну енергију и њен шеф Јукија Амано постали полтрони Вашингтона.

"Нажалост, онај ко води Агенцију не само да нема никакав ауторитет, већ гази по међународним законима и шири америчку политику", рекао је ирански председник Махмуд Ахмединежад.

Према његовим речима Амано би требао да се позабави америчким нуклеарним програмом и хиљадама атомских бомби уместо што објављује "неистините" извештаје.

Упркос томе што из Вашинготна још није стигао званичан став по питању извештаја Агенције у америчким дипломатским круговима већ се помиње пооштравање санкција.  

Русија је оценила да ће објављивање извештаја само појачати напетости у односима Ирана и светских сила. Из Москве сматрају да се објављивањем извештаја ризикују шансе за обнову разговора, као и да ће сада овај извештај моћи да искористе сви који желе да представе Иран у најгорем светлу.

Извештај је објављен свега дан пошто су медији у Израелу пренели речи министра одбране Ехуда Барака да та држава спрема вазушне ударе на циљеве који се повезују са иранским нуклеарним програмом. О сличним плановима писали су и медији у САД и Британији.

Барак је истакао да је војни удар и даље реална опција у спречавању иранског нуклеарног програма и одбацио наводе да би се израелски напад на постројења Техерана одразио катастрофално по његову земљу.

Према његовим извештај Агенције неће убедити Кину и Русију да се Ирану уведу најстроже могуће санкције, које је назвао "смртоносним".

"Због тога ми апелујемо и настављамо да препоручујемо свету и нашим пријатељима да не искључују ниједну опцију, па ни војну", истакао је израелски министар одбране.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије