Читај ми!

Ортега остаје на челу Никарагве

Данијел Ортега, бивши вођа сандинистичког покрета у Никарагви, поново победио на председничким изборима у тој држави.

Бивши вођа сандинистичког покрета у Никарагви, Данијел Ортега, победио је на изборима за председника државе, освојивши 63 одсто гласова бирача који су изашли на изборе.

Како је саопштила изборна комисија, на основу 86 одсто пребројаног гласачког материјала, другопласирани Фабио Гадеа је добио 31 одсто гласова, док је некадашњи председник државе, конзервативац Арнолдо Алеман, на далеком трећем месту са свега шест одсто гласова.

Огромна предност коју има Ортега по свој прилици ће ублажити утицај извештаја о нерегуларностима током гласања, оцењује АП.

Ортега још није званично прогласио победу, али су му честитке већ стигле од левичарских савезника - кубанског председника Раула Кастра и венецуеланског председника Уга Чавеза. 

Међународни посматрачи су тврдили да су имали проблеме када је требало да приступе бирачким местима, а једна домаћа група посматрача је известила о 600 случајева изборних нерегуларности, и о протестима на којима је 30 људи ухапшено.

Портпаролка америчког Стејт департмента Викторија Нуланд изразила је забринутост САД у вези са таквим извештајима и додала да их је било поприлично.

"Искрено, ако влада Никарагве нема шта да крије, требало је да дозволи већи приступ међународним посматрачима", рекла је Викторија Нуланд.

Данијел Ортега је био на челу левичарског покрета Сандиниста који је 1979. године збацио диктатора Анастасија Сомозу. Потом је успео да се одупре нападима побуњеничких снага познатих као Контраши које је подржавала влада САД, сматрајући Ортегу продуженом руком Совјета.

Ортега је владао преко хунте; био је реизабран 1984. године да би током деведесетих година прошлог века изгубио на изборима.

Ублаживши реторику, вратио се на власт 2006. године, а своју популарност у земљи је увећао комбинујући популизам са ослањањем на тржишну економију којој се раније противио.

Више од 3,3 милиона људи с правом гласа гласало је у недељу, 6. новембра, у Никарагви за председника, заменика председника и чланове парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије