Читај ми!

Американци одлазе из Садамове палате

Војска САД напушта палате Садама Хусеина у Багдаду. Војници кажу да не носе "ништа што је припадало Ирачанима, већ само оно што су они донели". Део затворске ћелије војници су већ пребацили у музеј у Америци.

Америчка војска напушта палате бившег ирачког председника Садама Хусеина у ратном штабу у Багдаду. Просторије ће бити враћене ирачким властима.

Војници су извадили челичну комоду и ојачана челична врата из ћелије у којој је Садам Хусеин провео последње две године живота пред погубљење 2006. и они ће бити изложени у музеју војне полиције у САД.

"Не носимо ништа што је припадало Ирачанима. Носимо само оно што смо ми донели, што смо користили и када нам није више потребно, враћамо кући", каже потпуковник Џери Брукс, амерички војни историчар.

Вила у којој су амерички војници изградили максимално чувани затвор за Садама Хусеина налази се у оквиру америчког комплекса у близини багдадског аеродрома, познатог као база "Виктори". Овај комплекс америчка војска предаће ирачкој влади у децембру, зато што се потпуно повлачи из Ирака до краја године.

База "Виктори" окружена је зидом дугим 42 километара и бодљикавом жицом, и то је највећа од 505 америчких база у Ираку. У њој је било стационирано 40.000 војника и 25.000 запослених, а сада је остало само 4.000 војника.

Од максималног броја од близу 170.000 војника, колико их је у једном тренутку било у Ираку, САД их сада има 31.000 и они су распоређени у 12 база.

Палате у којима се налазила америчка ратна команда, изграђене по угледу на француски Версај, испражњене су, а амерички ресторани "Бургер Кинг" и слични, који су опслуживали америчке војнике, сада су затворени.

Амерички званичници кажу да за собом остављају у бази "Виктори" опрему у вредности од око 100 милиона долара.

Вила у којој је био затворен Садам зове се једноставно "Зграда 114". Струје нема, а соба за испитивање се налази одмах до Садамове ћелије.

Садам је ту био затворен од 2004. до 2006. године, а његов рођак Хасан ал-Маџид од 2004. до 2008. године, пише Ројтерс.

Ћелија није имала прозор, а на вратима пише "Врата број13". Све ствари остале су на свом месту, осим Садамовог ве-цеа који је у августу ове године пребачен у САД где ће бити изложен у Музеју војне полиције у Форт Леонард Вуду, у америчкој држави Мисури.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије