Читај ми!

Клинтонова: Нису сви исламисти исти

САД спреман да сарађује са исламистичким групама, изјавила Хилари Клинтон. Држвана секретарка каже да Вашингтон жели да сарађује са исламистичким групама у земљама које је захватило "арапско пролеће".

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон поздравила је талас протеста у арапском свету познат као "арапско пролеће" и саопштила да је САД спреман да сарађује са исламистичким групама у региону, као што су оне које су недавно однеле победу на изборима у Тунису.

Клинтонова је у говору на Националном демократском институту у Вашингтону истакла да "нису сви исламисти исти" и да САД жели да се у Тунису успостави демократија.

"Није нам важно како се странке зову, већ шта заправо раде. Увредљиво је, опасно и погрешно мислити да муслимани верници не могу да напредују у демократији", рекла је Клинтонова.

Главна исламистичка странка у Тунису Енахда победила је прошлог месеца свог главног противкандидата на изборима, Напредну демократску странку, секуларну партију левог центра.

"За управљање државом, ова странка мора да убеди секуларне странке да са њом сарађују. Америка ће, такође, са њом сарађивати", рекла је Клинтонова, истичући да су лидери те групе обећали слободу вероисповести и потпуна права за жене.

Клинтонова је истакла да се међу главним критеријумима које свака странка мора да испуни у демократији налази одбацивање насиља, поштовање владавине права, поштовање права жена и мањина и прихватање изборног резултата, јавила је агенција Франс прес.

"Арапско пролеће" представља талас антирежимских протеста који су почели у децембру прошле године у Тунису, а затим захватили Египат, Либију, Бахреин, Сирију и Јемен и још неколико арапских земаља у региону.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије