Читај ми!

Неславни јубилеј Белгијанаца

Белгија је обележила јубиларни 500. дан без владе. Опозиција оштро критикује будућег мандатара владе Елија Ди Рупа због слабог познавања холандског језика, којим говори већина Белгијанаца.

Краљевина Белгија већ 500. дан нема владу, али и поред извесног напретка у преговорима неће имати нову до краја новембра, оцењује белгијска штампа.

Лидер Нове фламанске алијансе Барт Де Вевер истакао је да "његова кућна помоћница нигеријског порекла, која је две године у Белгији" боље говори холандски него кандидат за будућег премијера Елио Ди Рупо, франкофони социјалиста.

Де Вевер је у интервјуу за фламански недељник "Хумо" рекао и да се у Бриселу "не може продати ташна, а да се не говоре оба језика", али да се, насупрот томе, "може постати премијер а да се не говори добро холандски".

Фламанска штампа поздравила је напредак у холандском који је недавно показао Елио ди Рупо који ипак, не говори перфектно језик којим говори 60 одсто Белгијанаца.

Барт де Вевер, који је у Фландрији био победник на парламентарним изборима одржаним 13. јуна прошле године, рекао је и да Елија Ди Рупа никада неће звати "господине премијеру".

Белгија нема владу 500 дана, што је апсолутни рекорд у свету и према проценама аналитичара, нема изгледа да ће бити састављена нова влада пре краја новембра.

Иако је почетком октобра постигнут значајан споразум о већој аутономији региона (Фландрије, Валоније и Брисела), Елио Ди Рупо који је задужен за састављање нове владе не може да дефинише буџет за наредну годину због размимоилажења између десног и левог крила његове будуће коалиције.

Влада Ива Летерма, која је поднела оставку у априлу 2010. године, задужена је за текуће послове.

Краљевину Белгију чине три аутономна региона - Фландрија, где живе Фламанци који говоре холандски језик, Валонија где се говори француски и престоница Брисел која је двојезично подручје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара