Читај ми!

Уништена најјача нуклеарна бомба

Последња америчка нуклеарна бомба типа "Б-53", најјача атомска бомба у војном арсеналу САД, демонтирана је готово пола века откако је произведена у време Хладног рата.

У Тексасу је уништена најјача нуклеарна бомба у војном арсеналу Сједињених Америчких Држава, која је направљена за време Хладног рата.

Техничари су уклонили уранијум из бомбе типа "Б-53", а последње компоненте бомбе, која је 600 пута јача од оне бачене на Хирошиму у Другом светском рату, биће расклопљене у постројењима фабрике "Пантекс" у Тексасу.

Програм демонтирања последње преостале бомбе "Б-53" тиме ће бити спроведен годину дана пре планираног рока, што се поклапа са плановима председника Барака Обаме, који је више пута најављивао да жели да смањи број нуклеарних бојевих глава.

Бомба "Б-53" први пут је стављена на располагање америчкој војсци 1962. године, у време кубанске кризе. Бомба је тешка 4,5 тоне и величине је комбија.

Нуклеарна бомба "Б-53" направљена је тако да може да уништи постројења дубоко под земљом, а могли су да је носе бомбардери "Б-52". Већина бомби тог типа размонтирана је током осамдесетих година.

Уништавањем "Б-53", најразорнија бомба у америчком нуклеарном арсеналу постала је "Б-83". Њена јачина је 1,2 мегатона, док је јачина "Б-53" била девет мегатона.

Данашње нуклеарне бомбе су по снази мање од оних које су се производиле у време Хладног рата, али су и прецизније.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара