Читај ми!

Mладић и девојка спасени из рушевина

Спасиоци у Турској из рушевина извукли девојку и младића, 66 сати после катастрофалног земљотреса који је погодио покрајину Ван. Премијер Ердоган позива на одговорност због лошег квалитета градње. Према најновијим подацима, у земљотресу страдало преко 460 људи.

После 66 сати од катастрофалног земљотреса који је погодио турску покрајину Ван, спасиоци су из рушевина извукли учитељицу и студента.

Учитељица Гезде Бахар превезена је у пољску болницу у Ерџишу, граду који је најтеже погођен земљотресом. Један од суседа учитељице потврдио је да су спасилачке екипе радиле читаву ноћ да би је извукле.

Из рушевина једне вишеспратнице, захваљући посебним камерама које користе спасиоци, извучен је студент Ејуп Ердем, који је тек дошао у Ерџиш да би студирао машинство. Повређени Ердем такође је збринут у пољској болници.

Према најновијим подацима, у земљотресу који је у недељу погодио источну Турску страдало је преко 460 људи, а повређено је више од 1.300 људи.

Турски премијер Тајип Ердоган упозорио je да је за трагичне последице катастрофалног земљотреса, крива и лоша градња многих зграда које су се у потресу распале као куле од карата.

Говорећи у Анкари, премијер Ердоган је истакао да "нисмо много научили од прошлости када су се у земљотросима рушиле лоше направљене зграде и однеле многе животе", пренеле су агенције.

"Када видимо рушевине, онда је јасно да је коришћен материјал лошег квалитета. Људи су платили цену за лоше цигле које су се претвориле у песак", истакао је турски премијер оптужујући локалне званичнике, грађевинске инжењере и инспекторе.

Срушено је скоро 2.300 зграда, а страхује се да је много људи још увек под рушевинама, из којих је до сада извучено око 40 преживелих.

Спасилачке екипе настављају рашчишћавање рушевина, а здравствени радници упозоравају и на опасност од заразних болести, поготову од дијареје, која се већ појавила међу децом.

Турска је затражила помоћ више од 30 земаља да би обезбедила привремени смештај за десетине хиљада грађана који су остали без домова у разорном земљотресу.

Анкара је у почетку говорила да јој није потребна страна помоћ и да ће сама обезбедити смештај грађанима који су се нашли под ведрим небом, и то у тренутку када се температура поприлично спустила.

Помоћ је затражена и од Израела, иако су односи две земље у последње време озбиљно поремећени.

У министарству одбране Израела потврдили су да ће у току дана у Турску упутити први транспорни авион са монтажним кућама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара