Читај ми!

Кенија на мети Ел Шабаба

Терористичка организација Ел Шабаб свети се Кенији за слање војске у Сомалију с циљем ликвидације те групе која је окривљена за отмице странаца. Бомбашки напади угрожавају туризам и инвестициони рејтинг Кеније.

Најроби, главни град Кеније, два пута је за два дана био мета бомбашких напада. Напади су се догодили убрзо по упозорењу америчке амбасаде да на местима где се окупљају странци прети опасност од терориста Ел Шабаба.

Иако та терористичка организација из мреже Ал каиде није преузела одговорност за нападе, најавила је освету Кенији, јер је послала војску у Сомалију да уништи Ел Шабаб као кривца за учестале отмице странаца.

Кенијска војска прешла је границу са Сомалијом, с намером да спречи отмице иза којих, како тврди, стоји Ел Шабаб, јер нарушавају слику о њој, као колико-толико, безбедној за улагања и туризам.

"Ел Шабаб је посебно циљао стране интересе, што је веома негативно утицало на приходе које остварује Кенија. Циљ операције је да се терористи истисну до луке Кисмајо", каже Ендрјуз Ата Асамоа из Института за студије безбедности у Најробију.

Асамоа сматра да је влада предузела неопходне кораке да пружи безбедност грађанима и странцима који као туристи долазе у Кенију.

Кенија, један од од важнијих савезника Америке у борби против тероризма у Африци, оптужена је да нарушава територијални интегритет суседне Сомалије.

"Сомалска влада и народ нису задовољни кенијском интервенцијом, јер смо се договорили да нам помогну само логистички", каже шеик Шариф Ахмед, председник прелазне владе Сомалије.

"Кад користите право да браните свој интегритет, не морате ником да се правдате. Чак и ако немате подршку, ви и даље имате то право", каже министар спољних послова Кеније Мозес Ветангула.

Сомалија је погодна за деловање Ел Шабаба, јер је већ двадесет година, од почетка грађанског рата, у безвлашћу.

Тек уз помоћ војника из Бурундија и Уганде у саставу мировних снага Афричке уније, терористи су пре месец дана истерани из главног града, па се избегли становници враћају.

Иако је Ел Шабаб, који има око 10.000 чланова, ослабљен недостатком хране због велике суше и унутрашњим поделама, Сомалија остаје за свет велики изазов у борби против исламског тероризма, а кенијска војска нема снагу да га потпуно уништи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије