НАТО не да Русији управљање штитом

Надамо се да ће Русија ући у ракетни штит, али заједничко управљање није могуће, поручују из НАТО-а. Руси сматрају да је систем уперен против њих. Американци нуде Москви увид у техничке податке како би их убедеили да штит не угоржава руску безбедност.

НАТО неће попуштати пред притисцима Москве да управљање антиракетним штитом буде заједничко уколико се Русија укључи у тај пројекат, изјавио је представник НАТО-а Џејмс Апатурај.

После разговора са руском делегацијом у Москви, Апатурај је рекао да се Алијанса нада да би Русија могла да постане део антирактеног штита и да би желели да о томе постигну договор на самиту који ће се одржати у мају 2012. године.

"Ми у НАТО-у смо, наравно, увек оптимисти. Али, ми смо такође врло одлучни да останемо отворени за разговор. Не могу, наравно, да прецизирам када ћемо тачно постићи споразум", рекао је он.

Став Русије остао је непромењен и они сматрају да би изградња одбрамбеног ракетног система у Европи негативно утицала на руски нуклеарни потенцијал и подрила одбрамбену способност те земље.

Због тога би, сматрају у Москви, ракетним штитом требало заједнички да руководе НАТО и Русија, чему се противе у Алијанси.

Апатурај, наводи да 28 земаља чланица НАТО-а, имају обавезу да гарантују сигурност једна другој, али да се то не може пренети на друге државе које нису чланице тог војног савеза.

"То не можемо да урадимо ни са било којим другим партнером, без обзира колико важан био", рекао је Џејмс Апатурај, иначе специјални представник Генералног секретара НАТО за Кавказ и Централну Азију.

Он је ипак додао да НАТО Русији пружа "највећи ниво транспарентности и сарадње".

Апатурај је подсетио и на амерички предлог да се Русији омогући увид у техничке могућности система, како би се Москва уверила да он не представља опасност по њену безбедност.

Руски генерал Владимир Јаковљев, који је учествовао у разговорима, рекао је да састанци попут данашњег у Москви могу да допринесу превазилажењу разлика.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара